DALJNJI REZOVI U TEHNOLOŠKOM SEKTORU

Amazon planira otpustiti 10.000 radnika

Autor: Redakcija
event 16.11.2022.
Foto: Shutterstock

Riječ je o najvećim rezovima u povijesti ove američke kompanije, a najviše će se odraziti na Amazonovu organizaciju uređaja, maloprodajni odjel i ljudske resurse.

Najveća svjetska internetska trgovina počinje otpuštati zaposlenike počevši od ovog tjedna, prenosi The New York Times.

Prema objavama određenih Amazonovih zaposlenika na Linkedinu, otkazi će biti usredotočeni na tvrtkinu organizaciju uređaja, uključujući glasovnog asistenta Alexa i uslugu igranja u oblaku Luna, kao i na odjele maloprodaje i ljudskih resursa.

Tvrtka se zasada nije službeno oglasio o ovim navodima, no ako se broj otpuštenih kreće oko 10.000, to bi predstavljalo otprilike tri posto Amazonovih korporativnih zaposlenika i manje od jedan posto njihove globalne radne snage od oko 1,6 milijuna, koja se prvenstveno sastoji od radnika koji rade po satu.

Nadolazeća sezona blagdana udarna je za internetsku trgovinu ovog kapaciteta i tvrtka tada obično povećava broj radnika. Međutim, Amazon se suočava s usporavanjem prodaje i sumornom globalnom ekonomijom, pa je izvršni direktor Andy Jassy odrješito krenuo u rezanje troškova.

Amazon je prethodno najavio zamrzavanje zapošljavanja na korporativnim pozicijama u maloprodaji, ugasio gotovo sve pozivne centre u SAD-u, ukinuo tzv. lutajućeg robota za dostavu te je počeo zatvarati neka od skladišta. Inače, dionice Amazona pale su za oko 41 % u ovoj godini.

Ukidanja radnih mjesta u zadnje vrijeme teško pogađaju tehnološki sektor, nakon godina neobuzdanog rasta. Facebookova matična tvrtka Meta otpustila je 13 % svog osoblja prošlog tjedna, dok su Twitter, Shopify i Salesforce također počeli ili najavili serije otkaza.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava