NAJVEĆI VAL OTKAZA U TEHNOLOŠKOM SEKTORU OVE GODINE?

Meta danas počinje otpuštati zaposlenike

Autor: Redakcija
event 09.11.2022.
Foto: Shutterstock

U mailu poslanom stotinama rukovoditelja, izvršni direktor tvrtke preuzeo je odgovornost za problem prevelikog broja zaposlenih, koji Zuckerberg tvrdi da je uzrokovao njegov „pretjeran optimizam” u pogledu rasta.

Masovni otkazi u Meti rezultirat će time da tisuće ljudi ostaju bez posla. Prema izvješću Wall Street Journala, Zuckerberg je preuzeo odgovornost za pogrešne poteze tvrtke. Ovo će biti Metin najveći val otkaza, a najvjerojatnije i najveći u tehnološkom sektoru ove godine. Bit će to najveće smanjenje radne snage za Metu od njezinog osnutka 2018.

Izvješće sugerira da će većinom otpuštati ljude iz timova za zapošljavanje i poslovni razvoj. Očekuje se da će tvrtka objaviti internu objavu u 6 ujutro prema istočnoj vremenskoj zoni (EST), čime će proces službeno započeti. Kasnije, kako jutro bude odmicalo, određeni će zaposlenici biti obaviješteni o svom statusu otkaza.

„Danas s vama dijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u povijesti Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 % i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika“, objavio je Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete. „Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija kompanija, i to rezanjem diskrecijske potrošnje i produljenjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja i do kraja prvog kvartala 2023. (…) Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka”, objavio je Zuckerberg.

Meta se tako pridružuje popisu tehnoloških tvrtki koje pribjegavaju masovnim otkazima s obzirom na slabe financijske izglede. Twitter je nedavno otpustio oko polovicu svojih zaposlenika diljem svijeta. Indijski ured tvrtke otpisao je oko 90 posto ukupnog broja zaposlenika. Za razliku od Zuckerberga, Musk je preuzeo svoju tvrtku samo nekoliko dana prije masovnih otkaza. Tvrdio je da „nije imao izbora” jer je tvrtka gubila oko 4 milijuna dolara dnevno.

Zuckerberg je branio pretjerano optimistični stav tvrtke oko tehnologije metaverzuma, koja je do sada samo bilježila gubitke. U nedavnom podnesku, tvrtka je izvijestila o slabim izgledima za blagdansko tromjesečje i također predvidjela spori rast u 2023. Kompanija je objavila da će pretrpjeti značajne gubitke u ulaganjima u Metaverzum sljedeće godine. Meta je krajem rujna 2022. brojala 87.314 zaposlenih.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava