NIJE VIŠE ZNANSTVENA FANTASTIKA

Tesla Bot sada se može polako kretati i podizati predmete

Autor: Redakcija
event 17.05.2023.
Foto: Shutterstock

Teslini humanoidni roboti svi hodaju zajedno, imaju ugrađenu šasiju i mogu obavljati nove svakodnevne radnje, kao što se može vidjeti u najnovijem videu.

Tesla je objavila novu snimku svojih robota, prikazujući prototip koji se čini spreman za proizvodnju. Za razliku od početne faze, ovi roboti sada mogu hodati naprijed bez spoticanja te pokazuju sposobnost podizanja i prepoznavanja predmeta.

Izvršni direktor Elon Musk predstavio je video tijekom nedavnog sastanka dioničara, spomenuvši da ga je tim sastavio samo noć prije.

Humanoidni Tesla Bot debitirao je 2022. na Teslinom godišnjem predstavljanju AI tehnologije (AI Day). Tom prilikom je prikazana samo dekonstruirana verzija robota koji je jedva hodao, a kamoli obavljao bilo kakve zadatke. Potencijalni proizvodni model zvan Optimus podupiran je pomoću stalka te je samo mogao mahati publici. Najnoviji video prikazuje robote nalik Optimusu, sposobne za samostalno kretanje – makar sporim tempom.

U videu je naglašeno nekoliko poboljšanja učinjenih u projektu Tesla Bot, uključujući kontrolu zakretnog momenta motora, istraživanje okoline i pamćenje, obuku umjetne inteligencije (AI) temeljenu na ljudskim pokretima i manipuliranje predmetima. Vidi se kako Teslin robot skuplja predmete iz jednog spremnika i stavlja ih u drugi, ilustrirajući kako se umjetna inteligencija trenira pomoću ljudskih demonstracija.

Nakon razdoblja od sedam mjeseci, čini se da Teslin bot napokon ide prema tome da postane tržišni proizvod, napredujući od svojih početaka kao osoba u kostimu. Pretpostavlja se da će Tesla započeti s proizvodnjom Tesla Bota nakon isporuke dugo očekivanih Cybertruck kamioneta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava