NIJE BILO ZA SVE

Svih 90 milijuna kuna subvencija za električne automobile rezervirano u jedan dan

Autor: Marina Šunjerga
event 14.06.2021.
Foto: Shutterstock

Natječaj za dodjelu subvencija za kupnju električnog automobila trajao je samo jedan dan, točnije jedan radni dan jer je tih nekoliko sati bilo dovoljno da se rezerviraju sva raspoloživa sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na natječaj su se prijavljivali i građani i tvrtke, koji su razgrabili sredstva pri čemu se po vozilu moglo dobiti maksimalno 70.000 kuna. Manji dio potencijalnih kupaca nije dobio poticaje. Prema procjenama Hrvoja Prpića iz udruge Strujni krug 50-tak potencijalnih kupaca ostalo je bez poticaja dok je oko 1300 njih dobilo poticaje. Njihove procjene kažu da bi sredstva trebalo povećati za 30 posto kako bi se kupci imali prostora prijavljivati kroz mjesec dana.

Podsjetimo, natječaj ukupno težak 105 milijuna kuna otvoren je prošlog tjedna. 15 milijuna kuna rezervirano je za subvencije javnim tijelima.

Subvencionirali su se automobili čija se cijena kreće uglavnom od 89 tisuća pa do 250 tisuća kuna. Zanimljivo je da se natječajem moglo poticati čak i kupnju luksuznih električnih automobila pa se može uz pomoć državnih kuna kupiti Porsche Taycan, Audi e-tron i Audija RS e-tron GT. Novost natječaja je bila obveza plaćanja predujma. Kupci su morali na prodajnom mjestu platiti predujam od sedam posto traženih sredstava Fonda, a nakon odobrenja subvencija više neće moći mijenjati marku ni model vozila, već će jedine izmjene biti moguće u opremi vozila.

Većina novca odobrena je za kupnju električnih vozila, iako se subvencirala i kupnja hibrida. Inače kupnja električnih vozila u Hrvatskoj udvostručila se tijekom ove godine, a u razvijenim zemljama raste i po stopi od 300 posto. Dok je u Hrvatskoj 2012. godine bilo svega 13 električnih automobila, u 2020. godini ih je registrirano preko 1.300.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava