NAJBOLJA DOSAD?

Sve što morate znati o najnovijoj Google Pixel seriji

Autor: Redakcija
event 07.10.2022.
Foto: Shutterstock

Pet mjeseci nakon što su prvi put najavljeni, Google Pixel 7, Pixel 7 Pro i Pixel Watch konačno su ugledali svjetlo dana, a sada znamo i mnogo više o nadolazećem Pixel tabletu.

U četvrtak, 6. listopada, Google je održao službeni događaj povodom predstavljanja novog Pixel 7 pametni telefon, Pixel Watcha i drugih gadgeta.

Nova generacija Pixel telefona uključuje Google Pixel 7 i Pixel 7 Pro. Novi uređaji okvirno su najavljeni već na tvrtkinoj I/O konferenciji u svibnju, kada je predstavljen Google Pixel 6 (Pro) – koji je izazvao najveći „potres“ u povijesti serije zahvaljujući inovativnom vrhunskom dizajnu, dodatnim kamerama i potpuno novom Tensor procesoru koji obećava ogroman napredak u strojnom učenju.

Zbog toga su očekivanja za iduću generaciju Googleovih telefona bila iznimno visoka, a čini se da nisu razočarali.

Google Pixel 7 (Pro)

Pixel 7 i Pixel 7 Pro uvelike su zadržali dizajn svojih prethodnika, uključujući tzv. traku kamere s dvije odnosno tri kamere na poleđini. Dijele glavnu kameru od 50 MP te ultraširoku od 12 MP, a Pixel 7 Pro uključuje i teleobjektiv od 48 MP s 5× optičkim zumom i 20× Super Res zumom.

Sprijeda u rupici u zaslonu oba imaju selfie kameru od 10.8 MP s autofokusom i podrškom za 4K video, koja jamči i otključavanje licem (Face Unlock) za veću sigurnost. Zahvaljujući suradnji Googlea s društvenim mrežama Snapchat i TikTok, omogućeni su kvalitetniji videozapisi u te dvije aplikacije.

Kao novost ističu se razne AI funkcije kao što su: Cinematic Blur, dizajniran da olakša akcijske snimke, Photo Unblur, za bolju rezoluciju fotografija, i Macro Focus način rada koji omogućuje fokusiranje kamere na razmaku od samo 3 cm.

Oba modela prije svega dolaze opremljeni Googleovim Tensor čipom druge generacije – Tensor G2 – koji obećava još bolje performanse i energetsku učinkovitost.

Pixel 7 dolazi s 6.3-inčnim AMOLED zaslonom u FHD+ rezoluciji sa stopom osvježavanja od 90 Hz, a Pixel 7 Pro ima  6.7-inčni LTPO panel u QHD+ rezoluciji i adaptivno osvježavanje do 120 Hz.

Pixel 7 ima 8 GB RAM-a i 128/256 GB podatkovne memorije, dok Pixel 7 Pro kreće s 12 GB RAM-a i 128 GB podatkovne memorije. Međutim, ako ste spremni platiti više, Pro verzija nudi i opcije s 256 odnosno 512 GB.

Što se baterije tiče, Pixel 7 ima kapacitet od 4335 mAh, a Pixel 7 Pro 5000 mAh. Oba modela su vodootporna po certifikatu IP68, podržavaju žično i bežično punjenje te AlwaysOn zaslon.

Očekuje se da će Pixel 7 debitirati na tržištu već krajem mjeseca, po cijeni od 649 odnosno 899 eura, kao prvi uređaj koji pokreće Android 13.

Prvi telefoni s ugrađenim VPN-om

Google je najavio da će korisnici Pixela 7 i Pixela 7 Pro dobiti pristup Google One virtualnoj privatnoj mreži (VPN-u) „bez dodatnih troškova”, odnosno potrebe za pretplatom na Premium Google One tarifu od $9.99 (79 kn) mjesečno.

Ipak, ovo dolazi s nekim ograničenjima – određeni podaci neće se moći prenositi putem VPN-a niti će pogodnost biti dostupna u svim zemljama svijeta.

Google Pixel Watch

Googleov prvi pametni sat uredno se uklapa u Pixel ekosustav, s elegantnim dizajnom uparenim s Fitbitovim pametnim fitness značajkama.

Ima okrugli zaslon i aktivnu krunu na boku te je dostupan samo u jednoj veličini (41 mm), ali u ponudi će biti čak 20 različitih remena i 19 izgleda brojčanika (watchface).

Uz GPS i EKG sezore pratit će rad srca, oksigenaciju krvi, kvalitetu sna i sveukupno 40 sportskih aktivnosti, a uz stalno uključen zaslon na jednom će punjenju izdržati 24 sata korištenja.

Kompatibilan je sa svim Android uređajima od Android 8.0 nadalje, a uz sat dolazi i šest mjeseci Fitbit Premium servisa te tromjesečna pretplata na YouTube Music Premium.

Google Pixel pametni sat prodavat će se po cijeni od 349 dolara za Bluetooth/Wi-Fi model, skačući na 399 dolara za LTE varijantu.

Google Pixel Tablet

Pixel Tablet zapravo neće biti dostupan prije 2023. godine, no Google je napokon podijelio više informacija. Kao što se moglo pretpostaviti, radit će na Tensor G2 čipsetu, ali će biti uparen sa sustavom Android 12L, koji je dizajniran posebno za veći zaslon. Štoviše, moći će se pričvrstiti na magnetsko postolje i postati neka vrsta hibrida.

Više detalja možete provjeriti u prezentaciji Rose Yao, tvrtkine potpredsjednice odjela za upravljanje proizvodima (55:55–1:01:32).

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava