GOOGLE I/O 2022.

Google predstavio novitete za 2022. godinu

Autor: Redakcija
event 12.05.2022.
Foto: Shutterstock

Google je u srijedu, 11. svibnja, završio svoje dvosatno izlaganje na I/O konferenciji, koje je sadržavalo pregršt novosti. Čuli smo o AI, Androidu, Pixelovom hardveru i mnogočemu drugome…

Pixel 6A ima Googleov vodeći čip, ali ne i najbolju kameru

Google je najavio svoj novi telefon srednje klase, Pixel 6A, koji će koštati 449 dolara jednom kada bude dostupan za prednarudžbu, 21. srpnja. Čini se da tvrtka mijenja svoju uobičajenu praksu za ovaj telefon – prethodni A modeli sadržavali su kameru usporedivu s onom koja se nalazi na Googleovim vodećim Pixelima, no imali su slabije procesore. Međutim, 6A ima Tensor čip i dizajn Pixela 6 i kameru od 12 megapiksela, naspram one od 50 MP na standardnoj šestici.

Unatoč činjenici da je Google prošle godine objavio oglas o priključku za slušalice na Pixel 5A, 6A ga neće imati.

Pixel sat izlazi krajem ove godine

Već su procurili detalji hardvera Pixel Watcha, pa ne čudi što se pojavljuje na ovom popisu, ali Google nam je konačno dao pogled na to kakav će biti softver. Koristit će ažuriranu verziju operativnog sustava Wear OS 3 i sadržavat će integraciju Fitbita koja vam omogućuje da pratite svoje zdravstvene funkcije. Ipak, još uvijek postoje neka neodgovorena (i vrlo važna) pitanja o satu: ne znamo s kakvim čipom će se pokretati niti koliko će koštati. Predviđeno je da će biti plasiran na tržište ove jeseni, uz Pixel 7.

Pixel 7?

Google je najavio Pixel 7 i 7 Pro, kao i činjenicu da će ovi telefoni imati nešto drugačije izreze za kameru i stražnju ploču. Poput Googleovih trenutnih Pixela, 7 i 7 Pro imat će dvije odnosno tri kamere. Ružičasta boja će u potpunosti nestati iz Pixelove palete boja.

Pixel Buds Pro imaju aktivno poništavanje buke

Google je, u osnovi, najavio vlastitu verziju Appleovih AirPods Pro. Pixel Buds Pro koštat će 199 dolara, imat će aktivno potpuno uklanjanje buke (ANC) i procijenjenih sedam sati trajanja baterije. Google kaže da Pixel Buds Pro uključuju prilagođeni audio čip i podržavat će Bluetooth multipoint, dopuštajući im povezivanje s dva uređaja odjednom. To je zgodan trik koji nije osobito uobičajen u svijetu slušalica. Također će izaći u nekoliko boja, uključujući crnu, crvenu i zelenu, a prednarudžbe počinju 21. srpnja.

Dolazi tablet s Tensor čipom

Google je najavio da sljedeće godine planira izdati tablet s Androidom koji će djelovati kao „savršen pratilac za Pixel većeg oblika”. Dobro je čuti da Google ponovno želi ući u svijet tableta. Jedini hardverski detalj koji znamo o Googleovom nadolazećem uređaju je činjenica da će sadržavati Tensor čip.

AR naočale

Na kraju prezentacije, Google je prezentirao par AR naočala koje su osposobljene za simultano prevođenje. Gotovo i nema informacija o tome hoće li ovo biti proizvod koji će ljudi moći kupiti, ali svakako je zanimljivo vidjeti sve više naznaka Googleovog plana za pridruživanje tvrtkama kao što je Snap i Meta u utrci za AR naočale i njihovu širu primjenu.

Googleova AI nadmoć raste

Kao što je često slučaj, Googleova I/O prezentacija bila je prepuna vijesti o umjetnoj inteligenciji. Možda je najveća novost to što će omogućiti ljudima da testiraju njegov jezični model. Ne samo da će svatko moći isprobati tehnologiju LaMDA 2, već se Google nada da će tehnologiju uvesti i u pretraživanje i svoje druge proizvode (iako to planira učiniti vrlo sporo i detaljno).

Bilo je i puno drugih priča vezanih uz umjetnu inteligenciju. Google je najavio da njegovi automatski generirani prijevodi dolaze na YouTube na mobilnom uređaju te da ćete moći pogledati svoj Nest Hub Max i započeti razgovor s asistentom, a telefon moći, primjerice, analizirati policu punu čokoladice i moći ćete odabrati jednu za sebe na temelju onoga što ste tražili. Potonju značajka opisana je kao „Ctrl-F za svijet oko Vas”.

Tvrtka također proširuje svoju značajku višestrukog pretraživanja. Na primjer, moći ćete dati Googleu sliku određene vrste kuhinje koju tražite i pitati ga gdje to možete pronaći u blizini.

Android 13 kao znatno poboljšana verzija Androida 12

Google je nadmašio svoje planove za Android 13 te izgleda da sljedeća verzija njegovog mobilnog OS-a ide još dalje od ideja predstavljenih u Androidu 12. Tvrtka dodaje Material You na više mjesta, dopuštajući vam da postavite aplikacije da koriste različite jezike i dodajete nekoliko različitih značajki sigurnosti i privatnosti.
Za one koji to žele isprobati, beta verzija je dostupna od danas.

Povratak Google novčanika

Google vraća svoju aplikaciju Wallet kao mjesto za držanje ne samo vaših platnih kartica, već i propusnica, članstva u programu nagrađivanja, evidencije o cijepljenju i još mnogo toga. Google kaže da je aplikacija napravljena za doba digitalnog identiteta.

Google Maps dobiva „potpuno prožimajući” prikaz

Google je dodao novi način rada na Kartama, koji je u osnovi Street View s neba – u odabranim gradovima moći ćete dobiti pregled lokacije kako biste bolje vidjeli geografiju prije nego što se izgubite na ulicama.

Naglasak na ozbiljnost oko privatnosti korisnika

Google je imao cijeli niz najava o sigurnosti i privatnosti, uključujući planove za sučelje My Ad Center: središte koje će korisnicima omogućiti da prilagode vrste oglasa koje vide odabirom niza tema koje ih zanimaju ili odabirom prikaza manjeg broja oglasa na zadanu temu. Također je rečeno da je tvrtka usredotočena na implementaciju dodatnih sigurnosnih značajki za svoje proizvode prema zadanim postavkama, uz koncept „zaštićenog računalstva” (eng. protected computing) kako bi se više obrade događalo upravo na uređaju umjesto slanja podataka negdje drugdje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava