PAMETNO RJEŠENJE

Stanovnici Berlina sada mogu puniti svoje električne automobile na stupovima javne rasvjete

Autor: Redakcija
event 08.08.2022.
Foto: Shutterstock

Vlasti su počele postavljati prvih 200 uličnih svjetiljki u rubnim naseljima grada, no uskoro bi njihov broj trebao dosegnuti 1.000.

Vlasti u Berlinu objavile su da je u gradu postavljena prva punionica za električne automobile koja je ujedno i ulična svjetiljka – točnije u Marzahn-Hellersdorfu, najistočnijoj četvrti Berlina. Inovativna stanica za punjenje djelo je Ubitricity Gesellschaft für verteilte Energiesysteme mbH, podružnice Shell grupe sa sjedištem u njemačkoj metropoli.

Projekt je javno financiran od strane Federalnog ministarstva gospodarstva i zaštite klime te se planira postavljanje još 200 hibrida ulične svjetiljke i punionice električnih vozila u nadolazećim tjednima.

Punionice sve do periferije Berlina

Jedan od najvećih izazova za električna vozila u cijeloj Europi je pronalazak dovoljnog broja stanica za punjenje. Budući da se radi o relativno novoj tehnologiji, stanice za punjenje obično su grupirane oko velikih naseljenih središta, gdje je veća vjerojatnost da će ljudi imati električne automobile.

Međutim, to nije nužno mjesto gdje su najkorisnije. Primjerice, stanovnici ruralnih područja i predgrađa mnogo više ovise o automobilu, dok su centri mnogih gradova Europske unije prava noćna mora za vožnju.

Meike Niedbal, državna tajnica za mobilnost, objasnila je da će infrastruktura za punjenje pomoći ljudima da napajaju svoje automobile bliže mjestu gdje žive, umjesto da moraju putovati. Nadalje, gradski stručnjaci i zakonodavci trenutačno razmatraju bi li prilagođavanje punionica već postojećoj infrastrukturi javne rasvjete u Berlinu bilo pogodno.

Prema izjavi berlinske vlasti, ova bi inicijativa trebala dovesti lako dostupne punionice u sve dijelove grada. Kako javlja TheMayor, do kraja proširenja bit će postavljeno ukupno tisuću punionica/lampi koje će postati dio mreže javnih punionica grada.

Pritom, lokalni dužnosnici usredotočit će se na pronalaženje odgovarajućih lokacija van središta grada i u rubnim naseljima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava