Microsoft dostigao vrijednost od 3 bilijuna dolara, ubrzo nakon Applea

Autor: Redakcija
event 01.02.2024.
Foto: Shutterstock

Microsoft je dosegao tržišnu kapitalizaciju od 3 trilijuna dolara po prvi put u svojoj 48-godišnjoj povijesti, nakon što su mu dionice porasle za 1,5 posto na burzi NASDAQ.

Apple je prva tvrtka koja je dosegla tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara prije dvije godine, nešto više od godinu dana nakon što je 2020. premašio granicu od 2 bilijuna dolara. Veliko rivalstvo ovih tehnoloških divova, koje traje od 1976., dokazuje činjenica da su Microsoft i Apple posljednjih tjedana mijenjali mjesta za titulu najvrjednije svjetske kompanije, a Microsoft je u siječnju nakratko i pretekao Apple.

Proteklih mjeseci Microsoftove su dionice doživjele skok, potaknut aktivnom uključenošću tvrtke u sektor umjetne inteligencije, koja je privukla velika ulaganja. Uvođenje usluge Copilot za Microsoft 365 prošle godine rezultiralo je osjetnim rastom cijene dionica. Otada Microsoft nije nimalo usporio, s čestim najavama vezanim uz razvoj umjetne inteligencije i redovitim uvođenjem novih značajki i proizvoda.

U posljednjih pet godina, cijena dionice Microsofta doživjela je značajnu transformaciju, popevši se sa 107 USD u siječnju 2019. na trenutnu vrijednost od oko 404 USD. Ovo predstavlja velik preokret u odnosu na razdoblje kada je cijena dionica stagnirala tijekom mandata bivšeg direktora Stevea Ballmera. Otkako je preuzeo dužnost prije gotovo deset godina, izvršni direktor Satya Nadella odigrao je ključnu ulogu, vodeći tvrtku kroz akvizicije, uključujući Mojang (kreator Minecrafta), LinkedIn, GitHub i Xamarin, kako bi nadoknadio nedostatak konkurentnosti s pametnim telefonom Windows Phone i laptopom Microsoft Surface Book.

Pod Nadellinim palicom, Microsoft je također realizirao strateške akvizicije raznih AI tvrtki, uloživši više od 10 milijardi dolara u OpenAI. Ova ulaganja pokazala su se uspješnima u postavljanju AI-a na čelo Microsoftovog softvera i usluga, kao što dokazuje primjer Copilota.

Međutim, sveobuhvatniju procjenu financijskog učinka ove strategije tek ćemo dobiti kada Microsoftov objavi svoje izvješće o zaradi za drugi kvartal 2024. sljedeći tjedan.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava