ŠIRENJE SURADNJE

Microsoft će uložiti milijarde u proizvođača chatbota OpenAI

Autor: Redakcija
event 25.01.2023.
Foto: Shutterstock

Microsoft je najavio višegodišnje ulaganje od više milijardi dolara u umjetnu inteligenciju sklapanjem partnerstva s tvrtkom OpenAI, koju su osnovali Elon Musk i tehnološki investitor Sam Altman.

Microsoft je u OpenAI, tvorca popularnog alata za generiranje slika Dall-E te inovativnog chatbota ChatGPT, uložio milijardu dolara još 2019.

Proizvođač Windowsa i Xboxa planira podijeliti do 10.000 otkaza, ali tvrdi da će i dalje zapošljavati u ključnim strateškim područjima.

Objavljujući vijest u dopisu osoblju prošlog tjedna, izvršni direktor Satya Nadella rekao je: „S napretkom umjetne inteligencije, rađa se sljedeći veliki val računalstva.” Uz najavu proširene suradnje, iz tvrtke kažu kako vjeruju da će AI imati „utjecaj u razmjeru osobnog računala, interneta, mobilnih uređaja i clouda”.

OpenAI-jev ChatGPT može pružiti uvjerljivo ljudske odgovore na pitanja. Nagađanja o potencijalnoj zlouporabi ove tehnologije, od pomoći studentima pri varanju na ispitima do stvaranja zlonamjernog softvera (eng. malware), idu ruku pod ruku s prognozama da će revolucionarizirati mnoge industrije, uključujući pretraživanje.

Microsoft je već vlasnik tražilice Bing, iako zaostaje za Googleom u popularnosti; no neki sugeriraju da ChatGPT predstavlja pravu prijetnju ovom lideru u industriji.

New York Times je izvijestio da je to navelo Google da proglasi „šifru crveno” zbog straha da bi se konkurentima moglo omogućiti da nadmaše Googleovo pretraživanje – biznis vrijedan čak 149 milijardi dolara.

Google se prije suzdržavao od objavljivanja AI sustava za javnu upotrebu, navodeći kao razlog „etičke izazove”. Kada su odustali od svog sustava za generiranje slika Imagen, tvrtkini istraživači rekli su da postoji rizik da će sustav, koji je obučen na podacima prikupljenima s interneta, naučiti „štetne stereotipe i prikaze”.

Microsoft, pak, tvrdi da je predan „izgradnji AI sustava i proizvoda koji su pouzdani i sigurni”. Planira koristiti OpenAI-jevu tehnologiju u potrošačkim i poslovnim proizvodima.

Osim ChatGPT-a, tvrtka također proizvodi Dall-E, koji generira slike kao odgovor na jednostavne tekstualne upute, i GitHub Copilot, sustav koji koristi AI za pisanje računalnog koda.

Iz Microsofta kažu da će njihova platforma za računalstvo u cloudu, Azure, nastaviti pokretati OpenAI.

Prethodni izvještaji sugerirali su da Microsoft razmatra ulaganje dodatnih 10 milijardi dolara u OpenAI, međutim, u službenoj objavi tvrtke nije navedena konkretna brojka o veličini ulaganja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava