AI ASISTENTI

Microsoftov Copilot je budućnost Office dokumenata

Autor: Redakcija
event 21.03.2023.
Foto: Shutterstock

Copilot je moderni AI pomoćnik koji će olakšati Microsoft 365 korisnicima izradu Office dokumenata.

Microsoft najavljuje novi Copilot vođen umjetnom inteligencijom za svoje Microsoft 365 aplikacije i usluge, dizajniran za pomoć ljudima u generiranju dokumenata, e-pošte, prezentacija i još mnogo toga. Copilot, kojeg pokreće OpenAI-jev GPT-4, pojavljivat će se na bočnoj traci Microsoft 365 aplikacija kao chatbot koji korisnicima sustava Office stoji na raspolaganju za generiranje teksta u dokumentima, stvaranje PowerPoint prezentacija na temelju Wordovih dokumenata ili čak kao pomoć pri korištenju značajki poput zaokretnih tablica u Excelu.

„Radi zajedno s vama, ugrađen u aplikacije koje milijuni ljudi svakodnevno koriste: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams i još mnogo toga”, rekao je voditelj Microsofta 365 Jared Spataro. „Copilot je potpuno novi način rada.”

Korisnici Microsofta 365 moći će pozvati Copilota da pruži informacije o nadolazećem sastanku Microsoft Teamsa, pripremajući ljude s ažuriranjima o povezanim projektima, organizacijskim promjenama poput nedavnih zapošljavanja, pa čak i ažuriranjima o suradnicima koji su se možda vratili s godišnjeg odmora.

Copilot se također može koristiti kroz Microsoftove Office aplikacije, npr. u Wordu za izradu skica dokumenata na temelju drugih datoteka. Tekst generiran umjetnom inteligencijom tada se može slobodno uređivati i prilagođavati. Kako je Copilot u biti chatbot, možete ga zamoliti da izradi PowerPoint prezentaciju od 10 slajdova na temelju Word dokumenta ili da analizira ili formatira Excel podatke.

Copilot će također postojati u Outlooku, tako da možete potrošiti manje vremena na brisanje i odgovaranje na e-mailove. Lanci e-pošte mogu se sažeti, a Copilot može i složiti skice odgovora uz prilagodbu tona ili dužine e-maila.

„Da bismo izradili Copilot, nismo samo povezali ChatGPT s Microsoftom 365″, kaže Spataro. „Microsoft 365 Copilot pokreće ono što mi zovemo Copilot sustav.” Ovaj sustav kombinira Microsoft 365 aplikacije kao što su Word, Excel i PowerPoint te Microsoft Graph podataka i GPT-4.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella predstavio je ovaj novi AI Copilot tijekom posebnog događaja AI produktivnosti prošlog tjedna. Nakon što je nedavno uveo AI chatbota u Bing, Microsoft se brzo kreće prema integraciji OpenAI-jevih velikih jezičnih modela u svoj paket Microsoft 365. Microsoftova najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Google najavio slične AI značajke za Google Workspace, uključujući generiranje teksta pomoću umjetne inteligencije u Gmailu, Dokumentima i dr.

Microsoft u objavi na blogu piše da trenutno testira svoj Microsoft 365 Copilot s 20 korisnika i da će „podijeliti više o cijenama i pojedinostima u nadolazećim mjesecima”.

Iako Microsoft brzo napreduje sa svojom vizijom za aplikacije sustava Office koja se temelji na umjetnoj inteligenciji, zasigurno će biti zabrinutosti oko ove brzine inovacija i točnosti njegovih modela umjetne inteligencije, osobito kada ih korisnici Microsoft 365 uskoro počnu koristiti s osjetljivim poslovnim podacima.

Kada sustav pogriješi, ili pokazuje pristranost, ili se zloupotrijebi, imamo uspostavljene mjere ublažavanja. Bavimo se dugoročnim implikacijama i novim rizicima kao što je bijeg iz zatvora. Pravit ćemo greške, ali kada to učinimo, brzo ćemo ih riješiti.

Jamie Teevan, glavni znanstvenik u Microsoftu
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava