SLUŽBENO JE!

Mate Rimac potvrdio je da u partnerstvu s Porscheom preuzima slavni Bugatti

Autor: Marina Šunjerga
event 05.07.2021.
Foto: Shutterstock

Jutros je najavio da će objaviti vijest koja mijenja povijest kompanije, a nije pretjerao jer uz činjenicu da preuzima kompaniju vrijednu 500 milijuna eura s ozbiljnim pedigreom u automobilskom svijetu, Rimac stvara novu kompaniju u Rimac Bugatti.

Sjedište nove tvrtke ostaje u Hrvatskoj, a vodit će je Mate Rimac kao predsjednik Uprave.

U samo deset godina izrasli smo od garaže do najave osnivanja nove kompanije koja kupuje jedan od najprepoznatljivijih automobilskih brendova. Ovo je veliki korak za nas i ne možemo dočekati da krenemo u stvaranje tehnološke i automobilske sile – kazali su u tvrtki.

Ovo je jedna od najvećih poslovnih transakcija neke hrvatske tvrtke, a uspjeh je tim veći jer Rimac nakon akvizicije, u koju ide sa suvlasnikom svoje tvrtke Porscheom, zadržava jednake vlasničke udjele.

Rimčeva kompanija će se zvati Rimac Grupa. Porsche i dalje ima 24 posto, Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveći dioničar s 37 posto, a slijedi Hyundai s 12 posto i ostali dioničari s 27 posto udjela. U okviru grupe poslovat će dva poslovna subjekta. Prvi obuhvaća postojeće Rimčevo poslovanje, izuzev proizvodnje električnih hiperautomobila, poput Nevere, i na tržištu će nastupati kao neovisni poslovni subjekt – Rimac Technology. Drugi je nova tvrtka koja će se zvati Bugatti Rimac. U njoj će se nalaziti dvije tvrtke koje proizvode automobile: Bugatti i Rimac Automobili.

Rimac i Bugatti savršeno se nadopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka tvrtka, osvojili smo povjerenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi – kazao je Rimac.

I Rimac Automobili i Bugatti, nastavit će razvijati vlastite modele automobila. Zadržat će i svoje linije za sklapanje. Tako će se sklapanje Bugattija nastaviti u Molsheimu u Francuskoj, no proizvodnja i razvoj komponenti za Bugatti ubuduće će se odvijati u novom Rimac kampusu u Svetoj Nedjelji kod Zagreba. Tu će ujedno biti sjedište tvrtki Bugatti Rimac, kao i tvrtki Rimac Technology, Rimac Automobili i krovne organizacije Rimac Grupe.

Transakcija je zasigurno podigla tržišnu valuaciju Rimca koji je već najavio da će u potencijalnom IPO-u tražiti 5 milijardi eura kapitala.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava