RAST PRODAJE

Kinezi naručili 168 milijuna novih 5G mobitela do kolovoza

Autor: Redakcija
event 01.10.2021.
Foto: Shutterstock

Volumen isporuka 5G mobitela u Kini u prvih je osam mjeseci godine skočio za 80 posto pa su tako Kinezi naručili 168 milijuna 5G mobitela do kraja kolovoza

Naravno na to ih je potakla dobra ponuda pa tako čak polovina od 296 novih modela na tom ogromnom tržištu podržava mrežu nove generacije.

U prvoj polovici godine isporuke 5G mobitela rasle su na svim tržištima u razvoju, a prema analitičarima tome su najviše pridonijeli iPhone 12 , prvi Appleov uređaj s 5G kompatibilnošću te jeftiniji modeli Samsunga, OPPO-a, Viva, Xiaomija i Realmea. Najpopularniji su modeli u srednjoj cjenovnoj kategoriji, što je i logično s obzirom na kineski standard. Na globalnoj razini primjerice isporuke 5G mobitela u cjenovnoj kategoriji od 200 do 400 američkih dolara na godišnjoj razini su eksplodirale od travnja do lipnja ove godine s rastom od 193 posto. Time se udio mobitela srednje cjenovne kategorije u ukupnim isporukama 5G pametnih telefona povećao na 37 posto. U drugom tromjesečju 2021. Vivo je postao vodeći globalni 5G brend u srednjem cjenovnom razredu, osvojivši 30 posto tržišnog udjela i to zahvaljujući Kinezima.

Zanimljivo, Xiaomi je popularan u Europi pa je skok tržišnog udjela s devet na 16 posto generirao najviše u Francuskoj i Španjolskoj kroz prodaju svog modela Mi 11 Lite.

Samsung je u drugom tromjesečju 2021. godine proširio svoju ponudu pametnih telefona 5G srednjeg cjenovnog razreda modelima A52 i M42. Njegov udio u segmentu 5G tržišta pametnih telefona srednjeg cjenovnog razreda se povećao na 8 posto, ali Samsung je i dalje popularan kao premium brend.

U premium segmentu 5G je standard i u drugom kvartalu godine čak je 84 posto prodanih mobitela je podržavalo mrežu nove generacije. Prodaja 5G mobitela u ovom segmentu skočila je za 46 posto čime je i udio premium segmenta u ukupnoj prodaji porastao. Tako je u prošlom kvartalu svaki četvrti prodani pametni telefon bio iz premium segmenta. Apple je zadržao lidersku poziciju s više od polovice ukupne prodaje tijekom drugog tromjesečja, a slijede ga Samsung i Huawei. Iako je prodaja Samsunga u premium segmentu na godišnjoj razini porasla 13 posto, južnokorejska tvrtka, inače globalni lider na ukupnom tržištu pametnih telefona kojoj za „vratom puše“ Xiaomi, izgubila je tržišni udio u premium segmentu uslijed poremećaja proizvodnje u svojoj vijetnamskoj tvornici zbog prekida rada tijekom COVID-19 pandemije. S izlaskom na tržište Samsungovih novih modela Z Fold 3 i Z Flip 3 po nižoj cijeni u odnosu na njihove prethodnike, Samsung će vjerojatno povećati svoj tržišni udio u drugoj polovici 2021. godine.

Xiaomi je bio među tri najbolja igrača u Europi u premium segmentu prije svega sa svojim modelom Mi 11. OnePlus se uvrstio na listu 3 najbolja u premium segmentu u Sjevernoj Americi zahvaljujući modelu OnePlus 9.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava