PRVI KVARTAL 2021.

Koji mobitel je najprodavaniji u Hrvatskoj u prvom kvartalu?

Autor: Redakcija
event 12.05.2021.
Foto: Shutterstock

Pandemiji usprkos, neki proizvođači mobilnih uređaja bilježe značajan rast prodaje na domaćem tržištu.

U prva tri mjeseca kineska tvrtka Xiaomi prodala je najviše mobitela u Hrvatskoj, podaci su Canalysa, koji prati tržišne udjele u sektoru. Hrvati su po tim podacima kupovali mobitele kineskog proizvođača pa je 40 posto svih telefona prodanih od siječnja do ožujka 2021. godine bilo upravo Xiaomijevo, pri čemu je tvrtka ostvarila 65 posto rasta na domaćem tržištu. Na drugom je mjestu Samsung s 36 posto tržišta dok Apple drži samo 6 posto hrvatskog tržišta. Četvrto mjesto, interesantno drži Nokia.

Xiaomi rezultate koje postiže na globalnoj razini može zahvaliti i Trumpu jer je nakon zabrana i izbacivanja iz Google ekosustava Huawei pao na treće mjesto tržišta smartphonea. Prvo mjesto u svijetu preuzeo je Samsung, dok je Apple, nakon kratkotrajnog preuzimanja vodeće pozicije u ranijem kvartalu, u prva tri mjeseca ove godine zauzeo drugo mjesto. Ipak Xiaomi brzo raste pa se predviđa da bi uskoro mogao i preteći Apple.

Prema podacima konzultantske kuće Canalys, na europskom tržištu već je došlo do te promjene te je u prva tri mjeseca ove godine Xiaomi prestigao Apple isporučivši više pametnih telefona od Applea.

I u Europi prvo mjesto drži Samsung s udjelom od 35 posto i rastom od 21 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je uz rast od čak 85 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. na drugo mjesto skočio Xiaomi. Kineska kompanija sada zauzima 23 posto europskog tržišta, dok udio Applea (uz porast od 22 posto) iznosi 19 posto. Posljednja dva mjesta top 5 ljestvice drže Oppo s 4 posto te Huawei koji drži 3 posto tržišta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava