NOVI OPERATIVNI SUSTAV

iOS 15.5 stiže uoči Appleove godišnje programerske konferencije

Autor: Redakcija
event 17.05.2022.
Foto: Shutterstock

Koji nas manji dodaci očekuju prije svečanog otkrivanja iOS-a 16 na ovogodišnjem izdanju Svjetske konferencije za developere?

Apple je plasirao iOS 15.5, najnoviju verziju iPhone operativnog sustava. Premda nedostaju poboljšanja usmjerena na korisnike, mogao bi pomoći umiriti regulatore koji su zabrinuti zbog Appleove dominantne kontrole nad kupnjama unutar aplikacije.

Nove značajke iOS-a 15.5 uključuju par tipki dodanih u aplikaciju Wallet, što korisnicima Apple Cash kartice omogućuje brzo potraživanje ili slanje novca, kao i novu postavku u aplikaciji Apple Podcasts koja vam omogućuje postavljanje ograničenja na broj pohranjenih epizoda u telefonu. Prema Appleovim napomenama uz izdavanje, ažuriranje također uključuje više od 25 sigurnosnih rješenja, uključujući veću pouzdanost kućne automatizacije.

iOS 15.5 podrazumijeva sljedeća poboljšanja i ispravke bugova:

  • Wallet sada omogućuje korisnicima slanje i potraživanje novca s Apple Cash kartice
  • Apple Podcasts uključuje novu postavku za ograničavanje epizoda pohranjenih na Vašem iPhoneu i automatsko brisanje starijih
  • riješen je problem koji je uzrokovao neuspjeh automatizacije od kuće kada bi ju pokrenuli ljudi koji dolaze ili odlaze.

Neke značajke možda neće biti dostupne za sve regije ili na svim Apple uređajima. Sve informacije o sigurnosnim ažuriranja novog softvera možete provjeriti ovdje.

Uz najnovije iOS ažuriranje, Apple je također objavio ažuriranje za macOS. Firmver Monterey 12.4 poznat je kao inačica macOS-a koja uključuje popravak loše kvalitete web kamere Appleovog Studio Display monitora. U testovima beta verzije ažuriranja otkrili smo da je performansa web kamere još uvijek daleko od savršenstva, no zasad se može primijetiti da je ažuriranje smanjilo količinu vidljivog šuma na slici, poboljšalo kontrast i povećalo točnost boja.

Iako iOS-u 15.5 nedostaju promjene koje se odnose na korisnika, portal 9to5Mac izvijestio je da sadrži reference na „vanjske kupnje”, sugerirajući da ažuriranje postavlja temelje za odabrane aplikacije koje bi se mogle povezati s vanjskim sustavima za kupnju, u skladu s promjenama Applea najavljenima prošlog mjeseca. Apple općenito zahtijeva od razvojnih programera da koriste vlastiti sustav plaćanja unutar aplikacije za digitalne kupnje putem aplikacije (često zarađujući proviziju od 30 posto), ali ova se politika suočava sa sve većim nadzorom regulatornih tijela diljem svijeta. U nekim zemljama, poput Južne Koreje i Nizozemske, Appleu je naređeno da omogući raznim programerima da se povežu s vanjskim sustavima plaćanja.

Izdanje iOS 15.5 dolazi manje od mjesec dana prije nego što se očekuje da će predstavljanje iOS-a 16 na Appleovoj godišnjoj konferenciji za developere – WWDC 2022 – koja će se održati virtualno od 6. do 10. lipnja. Upute o tome kako ažurirati svoj iPhone možete pronaći na službenim web stranicama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava