WWDC 2022.

Apple predstavio iOS 16 i druge važne novitete

Autor: Redakcija
event 07.06.2022.
Foto: Shutterstock

Novosti prezentirane na Svjetskoj konferenciji za developere pokazuju kako Apple nastavlja osiguravati da njihovi uređaji, a pogotovo iPhone, zadrže centralnu ulogu u našoj svakodnevici.

Apple je započeo svoju godišnju konferenciju za developere (WWDC 2022) u ponedjeljak, 6. lipnja, predstavljanjem svog mobilnog softvera sljedeće generacije, iOS 16, s novim značajkama koje će korisnicima omogućiti personalizaciju zaključanog iPhone zaslona, nov način dopisivanja putem iMessagea i još bolju integraciju njihovih pametnih telefona s automobilima. No, iako će se ove novosti vjerojatno svidjeti mnogim korisnicima Apple uređaja, događaj je bio značajan i po onome što nije najavljeno: novom proizvodu.

Posljednjih dana, neki promatrači industrije nadali su se da bi Apple mogao pružiti rani uvid u platformu pretpostavljenog naziva RealityOS. Sustav bi, prema glasinama, mogao pokretati slušalice miješane stvarnosti – nosivi uređaj za koji se govori da je sposoban za VR i AR – na kojem Apple navodno radi već godinama.

Umjesto toga, fokus je bio na brojnim funkcionalnim ažuriranjima proizvoda: više multitasking značajki na Mac softveru, uvođenju Appleove aplikacije Weather na iPadu i otkrivanje sljedeće generacije M2 čipa.

„Iako bi neki mogli biti razočarani nedostatkom radikalno novog hardvera u područjima kao što je AR, Appleovo ulaganje u silicij igrat će odlučujuću ulogu u budućim kategorijama proizvoda, kao što su uređaji za nošenje na glavi, gdje snaga i performanse moraju biti fino izbalansirane“, rekao je Ben Wood, glavni analitičar u tvrtki za istraživanje tržišta CCS Insight.

Donosimo vam detaljni pregled nekih od nadolazećih ažuriranja najvažnijih Appleovih proizvoda, koja se očekuju najesen.

Modernizacija iMessagea, zaključanog zaslona i obavijesti

Apple daje novo ruho nekim iOS alatima koji nisu bili ažurirani godinama.

Potencijalno najatraktivnije promjene dolaze u iMessage, uključujući mogućnost uređivanja ili poništavanja slanja poruka te označavanja poruka kao nepročitanih. Tvrtka je istaknula ove značajke kao jedne od najtraženijih među korisnicima.

Apple je također nagovijestio nekoliko novih opcija za bolju prilagodbu zaključanog zaslona i poboljšanje načina na koji pristižu obavijesti. Korisnici iPhonea moći će dodati widgete na zaključani zaslon kako bi na prvi pogled dobili informacije poput nadolazećih događaja u kalendaru i vremenske prognoze te pratiti aktivnosti koje se odvijaju uživo, uključujući napredak vožnje Uberom ili sportska događanja. Softver će ponuditi više personaliziranih pozadina za zaključani zaslon i mogućnost nasumične promjene opcija tijekom dana.

Proširene opcije CarPlaya

Appleova ažuriranja proširila su se na njegov širi ekosustav proizvoda i usluga, od plaćanja i lozinki do automobila.

Najnovija verzija CarPlaya bit će prepuna prilagođenih widgeta kojima upravlja iPhone i koji će funkcionirati na svim zaslonima automobila, od središnjeg zaslona do nadzorne ploče iza volana. Kao i kod drugih Appleovih ažuriranja najavljenih u ponedjeljak, bit će i više podrške za widgete i opcija personalizacije.

Nove značajke plaćanja i praćenja zdravlja

Apple je rekao da će korisnici iOS-a u SAD-u moći rasporediti plaćanja na i do osam tjedana na Apple Payu, što odražava sve popularniju uslugu „kupi sada, plati kasnije“.

Apple Watch uskoro će podržavati nove prilagođene značajke vježbanja, uključujući zone otkucaja srca i podatke o koraku trkača. Osim toga, poboljšano praćenje sna pratit će kada korisnik ulazi i izlazi iz laganog i dubokog sna. Nova aplikacija za lijekove omogućit će korisnicima praćenje, upravljanje i razumijevanje lijekova koje uzimaju te podsjetnike kada ih treba uzeti.

Apple je također predstavio alat pod nazivom Passkeys, kojim se cilja zamijeniti lozinke identifikacijom putem otiska prsta (Touch ID) ili očitavanja lica (Face ID) za provjeru autentičnosti u svim aplikacijama i uređajima.

Novi MacBookovi i M2 čip

Iako je događaj bio usredotočen na softver, Apple je priopćio i neke hardverske novosti.

Predstavili su tanji, lakši i brži MacBook Air dizajniran oko svog novog internog M2 procesora. Ovaj 13,6-inčni MacBook Air 25 posto je svjetliji, podržava MagSafe punjenje i ima poboljšanu prednju kameru s dvostruko većom razlučivosti od prethodnog modela. Apple naglašava da, zahvaljujući osmojezgrenom procesoru (CPU), M2 čip obećava 18 posto bolje performanse od svog M1 čipa.

Procesor također dolazi s 10-jezgrenom – tj. dvostruko većom – grafičkom procesorskom jedinicom (GPU) uz 25 posto bolje grafičke performanse. M2 je također uključen u novi 13-inčni MacBook Pro.

Cijena za MacBook Air počinje od 1.099 dolara, a za MacBook Pro od 1.299 dolara.

Safety Check značajka za osobe u nasilnim vezama

Apple je za iOS 16 debitirao potencijalno spasonosnu značajku koja korisnicima omogućuje da pregledaju i ponište tko ima pristup njihovim podacima o lokaciji, kao i lozinkama, porukama i drugim aplikacijama na iPhoneu.

„Mnogi ljudi dijele lozinke i pristup svojim uređajima s partnerom”, rekla je Katie Skinner, voditeljica inženjeringa privatnosti u Appleu, na konferenciji. „Međutim, u nasilnim odnosima to može ugroziti osobnu sigurnost i otežati žrtvama da dobiju pomoć.”

Osim isključivanja dijeljenja lokacije, Safety Check resetira vaše dozvole privatnosti u aplikacijama i štiti pristup porukama, ograničavajući iMessage i FaceTime sesije samo na vaš uređaj. Također traži da poništite lozinku za Apple ID, što bi opozvalo bilo čiji pristup vašem iCloud računu i svim osjetljivim podacima koji su tamo pohranjeni. Također vam omogućuje pregled svojih kontakata za hitne slučajeve. Dakle, ova značajka može ukloniti pristup koji je osoba namjerno dodijelila partneru ili članu obitelji, a poništavanje lozinke Apple ID-a trebalo bi onemogućiti i svaki softver za praćenje koji je nasilni partner instalirao bez vašeg znanja.

Apple je na razvoju ove značajke surađivao s agencijama za prevenciju obiteljskog nasilja, uključujući Nacionalnu mrežu za zaustavljanje nasilja u obitelji, Mrežu za podršku ženama (Women’s Services Network) i Nacionalni centar za žrtve kaznenih djela.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava