NOVO U REGIJI

InoBat planira otvoriti tvornicu baterija za električna vozila u Srbiji

Autor: Redakcija
event 14.11.2022.
Foto: Shutterstock

Slovački proizvođač baterija InoBat priopćio je u ponedjeljak da je sa srpskom vladom potpisao izjave o namjeri izgradnje tvornice baterija za električna vozila u toj balkanskoj zemlji s kapacitetom do 32 gigavat sata (GWh).

Postrojenje bi se otvorilo 2025. godine, s početnim kapacitetom od 4 GWh.

Vlada Republike Srbije pristala je osigurati financiranje do 419 milijuna eura, uključujući bespovratna sredstva i porezne poticaje za potporu projektu, priopćio je InoBat.

Iako sporazum nije konačan, izvor upoznat s temom rekao je da je blizu toga.

InoBat namjerava izgraditi jednu gigatvornicu u zapadnoj Europi i drugu u istočnoj Europi.

Prošlog mjeseca InoBat je rekao da je sa španjolskom vladom potpisao izjavu o namjeri izgradnje gigatvornice u Valladolidu (Reuters). Doduše, dogovor nije finaliziran pa i druge lokacije, primjerice Ujedinjeno Kraljevstvo, ostaju u razmatranju za InoBatovu tvornicu u zapadnoj Europi.

Tvrtka će otvoriti probnu liniju od 45 megavat sati (MWh) u Bratislavi početkom sljedeće godine za proizvodnju baterija visokih performansi koje će testirati korisnici i navodno su već sklopile carinske sporazume, uključujući onaj s njemačkim proizvođačem zračnih taksija Liliumom u vrijednosti od 500 milijuna eura do 2030. godine.

InoBat cilja izgraditi proizvodni kapacitet baterija inkrementalno po 4 GWh počevši od 2025. godine – svaki po cijeni od 350 milijuna eura – kako se ugovori budu potpisivali. Također planiraju postrojenje za istraživanje i razvoj (R&D) u Indiani, koje bi se kasnije moglo proširiti u gigatvornicu, u zajedničkom ulaganju s fintech tvrtkom Ideanomics.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava