POZITIVAN TREND

Hrvatska ostvarila značajan napredak u korisničkom iskustvu 5G-a

Autor: Redakcija
event 24.06.2022.
Foto: Shutterstock

Lijepa Naša zadržala je visoka mjesta u 5G brzinama i iskustvima korisnika u novoj komunikacijskoj tehnologiji, pokazali su rezultati analize OpenSignal Limiteda objavljene 22. lipnja.

Hrvatska je, naime, u prosječnim brzinama downloada, izmjerenim kod korisnika koji koriste aplikaciju Speedtest, ostala na 13. mjestu liste 15 najboljih u svijetu, ali je povećala i prosječnu brzinu downloada s 214.3 Mb/s na 243,6 Mb/s. Povećane su i najveće izmjerene brzine downloada s 642,1 Mb/s u ožujku na 724,7 Mb/s u lipnju. Ostvaren je napredak i u prosječnim brzinama uploada s 33,8 Mb/s u ožujku na 35,5 Mb/s u lipnju. Osim toga, povećano je i vrijeme provedeno koristeći 5G mreže s 17,4 posto u ožujku na 21,5 posto u lipnju.

Screenshot: OpenSignal, lipanj 2022.

U najnovijoj analizi 5G svjetskih lidera prema OpenSignalu pojavilo se mnogo novih sudionika na 15 najboljih nacionalnih tržišta, u usporedbi s posljednjim podacima iz ožujka. Bugarska je na listi top 15 u šest kategorija, posebno visoko rangirana po prosječnoj brzini downloada u 5G mrežama (316,8 Mb/s) dok je Južna Koreja i dalje globalni lider. Portoriko je najviše napredovao u dostupnosti i dosegu 5G-a, kao i u unaprjeđenju video iskustva, iako još nedovoljno da uđe u top 15. Singapuru je, s druge strane, upravo to pošlo za rukom unatoč problemima s dostupnosti spektra.

Malezija je značajno napredovala u 5G brzinama (download i upload), kao i u kategoriji 5G Games Experience. Bitno je naglasiti da je 5G u Maleziji tek u povojima s relativno malo korisnika, pa se objektivnija slika tek očekuje u nadolazećim mjesecima.

Screenshot: OpenSignal, lipanj 2022.

Prema referentnim 5G vrijednostima iz ožujka, samo su tri nacionalna tržišta imala prosječne brzine downloada iznad 300 Mb/s, no sada je čak šest zemalja koje su prešle tu granicu. Južnoj Koreji, Švedskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pridružile su se Bugarska, Norveška i Malezija, koja je tu granicu prešla zbog niske dostupnosti 5G mreže.

Screenshot: OpenSignal, lipanj 2022.

Na vrhu, pak, nema promjena; Južna Koreja ponovno je vodeća u svijetu s najvećom prosječnom brzinom preuzimanja na 5G mreži (432,7 Mb/s) i najboljom 5G Games Experience metrikom (89,6). Nordijska tržišta i dalje su uspješna u više kategorija, kao i tržišta Arapskog zaljeva: Kuvajt, Katar, Kraljevina Saudijska Arabija i UAE. SAD je očekivano visoko rangiran i po dostupnosti 5G (25,2%), vremenu koje korisnici provedu povezani na 5G te po 5G dosegu (6,0).

Screenshot: OpenSignal, lipanj 2022.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava