SJAJAN REZULTAT

Hrvatska među deset najboljih na svijetu po brzini 5G mreže

Autor: Redakcija
event 22.04.2022.
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje analitičke tvrtke OpenSignal pokazuje vrhunske rezultate i napredak u području 5G mreže u Republici Hrvatskoj. U nastavku donosimo detalje izvješća.

U kategoriji brzine 5G mreže, Hrvatska je ostvarila visoko sedmo mjesto; ispred nas su Južna Koreja, Norveška, Nizozemska, Kanada i Švicarska, a Hrvatska dijeli sedmo mjesto s Australijom koja ima brzinu od 55,1 Mbps, dok je kod nas 54,5 Mbps.

Screenshot: OpenSignal, ožujak 2022.

Što se tiče samog iskustva, Hrvatska je na petome mjestu zbog povećanja brzine od 27,8 Mbps – opet zahvaljujući kvaliteti 5G mreže. Kada je riječ o gaming iskustvu, dijelimo deveto mjesto s Mađarskom i Švicarskom. U prosječnim brzinama preuzimanja (214,3 Mbps) Hrvatska je na 14. mjestu, u najvišim izmjerenim brzinama preuzimanja (642,1 Mbps) deseta, a u prosječnim brzinama prijenosa (33,8 Mbps) osma u svijetu.

OpenSignalova globalna ljestvica poprilično se promijenila u samo dvije godine. Primjerice, Južna Koreja na svjetskom je vrhu prema metrici gaming iskustva (Games Experience), što je velik skok u odnosu na 2020., kada je bila na desetom mjestu. Prosječne brzine preuzimanja u Južnoj Koreji od 129,7 Mbps na kraju 2021. godine pokazuju veliki rast u odnosu na 52,4 Mbps početkom 2019. – kao i u Hrvatskoj, prosječna brzina se gotovo udvostručila.

Screenshot: OpenSignal, ožujak 2022.

Prva tržišta počela su lansirati mrežu pete generacije u drugom i trećem kvartalu 2019. godine. 5G je najprije stigao u Južnu Koreju i SAD, no ubrzo su uslijedila i druga tržišta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Švicarsku i Australiju.
Sveukupno, u sto promatranih država, brzina preuzimanja narasla je s 3 Mbps na 15,4 Mbps, što pokazuje povećanje od 24,3 posto.

5G mreža razvija se velikom brzinom diljem svijeta, a nova izdanja osiguravat će još veće brzine i pouzdanost. Domaći telekomunikacijski regulator HAKOM nedavno je službeno potvrdio da je trenutna pokrivenost 5G signalom u Hrvatskoj na razini od gotovo 70 posto. Planovi i projekti za budućnost uključuju daljnji razvoj mobilne mreže nove generacije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava