HAKOM-OV 5G DAN

Pokrivenost 5G-om u Hrvatskoj prelazi 60 posto

Autor: Redakcija
event 13.04.2022.
Foto: Shutterstock

Pokrivenost i dostupnost 5G mreže u Republici Hrvatskoj porasla je od izdavanja dozvola za frekvencije u ljeto 2021. na 60 do 70 posto, a u pripremi je i nova dražba za postojeće 5G frekvencije.

Dražba će biti održana početkom 2023., istaknuo je predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen.

To je glavna vijest s trećeg izdanja konferencije „5G Dan” u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), koja se održala danas, 13. travnja, nakon dvogodišnje stanke uslijed pandemije koronavirusa.

„Puno se toga dogodilo u protekle dvije godine. Dodijeljene su frekvencije, a sprema se i nova dražba za postojeće frekvencije, za koje dozvole istječu 2024. godine pa želimo da telekomunikacijske tvrtke imaju vremena za pripremu”, izjavio je predsjednik Vijeća za HINA-u.

Obuljen napominje da je trenutačno teško procijeniti koliko će novca nova dražba donijeti državnom proračunu, ali dodaje da – s obzirom na to da će većina spektra biti dodijeljena na nacionalnoj razini – očekuje sudjelovanje svih telekoma.

Nadalje, naglasio je da im je u HAKOM-u drago što vide da se tržište elektroničkih komunikacija i 5G-a u Hrvatskoj razvija, što će sigurno pridonijeti boljoj poziciji RH na digitalnoj karti Europe i prema EU-ovom DESI indeksu o stupnju digitalizacije društva.

Na HAKOM-ovoj konferenciji i ove se godine predstavljaju različiti startupovi koji razvijaju rješenja temeljena na 5G tehnologiji, a Obuljen je naglasio da su neki od njih koji su prisustvovali prvom 5G Danu (2018. godine) dosad značajno razvili svoje poslovanje, dok mnogi posluju i diljem svijeta.
Jedan od njih su i Rimac Automobili, koji su danas predstavili svoje vizije i proizvode, pri čemu veliku ulogu ima povezivost velikim brzinama 5G-a.

„Za pet-šest godina očekujemo procvat usluga i rješenja na 5G mreži, koja će biti primjenjiva u svim segmentima života i rada; posebice u prometu, automobilskoj industriji, zdravstvu i medicini, energetici i svim drugim sektorima”, rekao je Obuljen.

Što se tiče stanja na tržištu i očekivanja ove godine, Obuljen je kazao da tržište konstantno raste, iako ne više u velikim skokovima jer svi telekomi nude konvergentne usluge i puno ulažu, pa dolazi do zasićenosti tržišta. Unatoč tomu, i ove se godine očekuje rast.

Ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta stoga smatra da će cijene na telekomunikacijskom tržištu morati rasti zbog rasta troškova inputa, a telekomi su posebno zabrinuti zbog poskupljenja cijena struje, koja je ključna za njihovo poslovanje. Dodao je, međutim, da je teško procijeniti za koliko će i kada te cijene porasti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava