RIJEČ REGULATORA

HAKOM: Haker ima podatke 100.000 korisnika, poslao A1 Hrvatska e-mailove

Autor: Redakcija
event 09.02.2022.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Iz agencije HAKOM, regulatora tržišta telekomunikacija, potvrdili su da im je telekom A1 Hrvatska prijavio incident u obliku neovlaštenog pristupa sustavu i prijetnje objavljivanja neovlašteno stečenih podataka, te su poručili da telekom mora sve korisnike, čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani, izravno obavijestiti.

Iz HAKOM-a, a na upit Hine, iznose i da iz prijave A1 Hrvatska proizlazi da je na nekoliko službenih e-mail adresa taj telekom zaprimio e-mail poruku od strane nepoznatog pošiljatelja u kojoj navodi da je A1 Hrvatska d.o.o. bila žrtva hakerskog napada te tvrdi da je u posjedu određene baze njihovih korisnika (oko 10 posto).

“A1 navodi i da je preliminarnom analizom podataka na navedenim linkovima utvrđeno da se radi o oko 100.000 profila korisnika sa sljedećim korisničkim podacima – ime i prezime, adresa, OIB, MSISDN, tarifna opcija”, ističu iz HAKOM-a dodajući da je A1 podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Zagrebačkoj te obavijestio Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Podsjetimo, iz samog A1 Hrvatska promptno su reagirali na napad, a potom su svoje korisnike obavijestili o istom. Istaknuli su da će obavijestiti sve korisnike koji su time zahvaćeni, kao i da se radi o manje od 10 posto njihovih korisnika, a izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, ali ne i informacije o bankovnim karticama i računima jer to nije dostupno u navedenoj bazi podataka.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava