NAPAD NA TELEKOM

Hakiran A1: U kompaniji potvrdili da je izloženo 10 posto korisnika

Autor: Redakcija
event 09.02.2022.
Foto: Shutterstock

Telekom A1 Hrvatska tijekom dana je potvrdio da je bio izložen hakerskom napadu tijekom kojeg su kompromitirani podaci 10 posto korisnika i to njihova imena i prezimena, adrese, OIB te brojevi telefona.

Istaknuli su da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. Sigurnosni incident koji je pretrpjela A1 mreža dogodio se zbog upada hakera u dio sustava gdje su bili pohranjeni podaci dijela korisnika njihovih usluga, pojasnili su stručnjaci, a pogođeno je oko 150.000 korisnika A1 mreže.

“Nažalost, unatoč naprednim mjerama zaštite i stalnim podizanjem razine sigurnosti dogodio se sigurnosni incident povezan s jednom od baza korisničkih podataka kojim je kompromitiran dio osobnih podataka dijela A1 korisnika”, pojasnili su u kompaniji te dodali da će sve korisnike čiji su osobni podaci izloženi izravno kontaktirati. 

Intenzivno se radi na utvrđivanju svih činjenica vezanih uz sigurnosni incident te je do sada računalnom forenzikom utvrđeno da su potencijalno kompromitirani podaci manje od 10 posto A1 korisnika. Izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona. Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka”, dodaju u A1 te su naravno sve prijavili policiji.

Telekomunikacijski operatori raspolažu velikim količinama osobnih podataka svakog korisnika i vrlo su česta meta hakerskih napada, komentirao je za Index.hr, Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije pa podsjetio da je u posljednjih nekoliko godina bilo više napada i povreda osobnih podataka kod svih velikih telekom operatora te da se takve stvari nažalost događaju. 

Dobra stvar je da, iako se radi o osobnim podacima koje je potrebno čuvati, riječ je o podacima koji su često javnog karaktera. Primjerice ime, prezime, OIB i adresa javno su dostupni podaci za svakog vlasnika ili suvlasnika trgovačkog društva ili obrta, svakog člana uprave ili kandidata na izborima. Stoga od konkretne povrede osobnih podataka po mojem mišljenju ne bi trebalo biti prevelike štete”, napominje Lubura.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava