PRAVNI SPOROVI

Google napokon dopušta korištenje alternativnih sustava plaćanja?

Autor: Redakcija
event 23.05.2022.
Foto: Shutterstock

Privremeni sporazum između Googlea i Match Groupe omogućit će aplikacijama poput Tindera i Hingea da ostanu na Trgovini Google Play uz alternativne sustave plaćanja.

Kako je prvi izvijestio The Wall Street Journal, Match Group, pružatelj aplikacija za dejtanje poput Tindera, Hingea, OkCupida i drugih, podnio je pritužbu protiv Googlea ranije ovog mjeseca, navodeći da je tvrtka „nezakonito monopolizirala tržište za distribuciju aplikacija” zahtijevajući od developera da koriste Googleov sustav naplate, a zatim uzimajući do 30 posto provizije na sve kupnje putem aplikacije. Match Group zatražio je i privremenu zabranu pristupa protiv Googlea, no naposljetku povukao svoj zahtjev – nakon što je Google napravio neke ustupke.

Uz Googleovo obećanje da neće blokirati ili ukloniti Matchove aplikacije iz Trgovine Play zbog korištenja sustava plaćanja trećih strana, Google mora pokazati „dobru volju” tako da ugradi dodatne značajke sustava naplate koje su važne za Match Group. Match je također pristao raditi na tome da ponudi i Googleov sustava naplate kao opciju u svojim aplikacijama.

Umjesto da Googleu plaća proviziju za plaćanja koja se odvijaju van njegovog sustava naplate, Match je uspostavio escrow* fond od 40 milijuna dolara dok se ne postigne službeni sporazum i dužan je pratiti sve naknade koje bi dugovao Googleu, počevši od 1. srpnja. Obje tvrtke trebale bi ići na suđenje u travnju 2023. Google kaže da planira podnijeti protutužbu protiv Matcha zbog navodnog kršenja Sporazuma o distribuciji za developere u međuvremenu.

Baš kao i Match, Bandcamp u vlasništvu Epic Gamesa također je u pravnoj bitci protiv Googlea. Prošlog mjeseca, Epic Games podnio je zahtjev za preliminarnu zabranu kako bi spriječio Google da ukloni izlog glazbe iz svoje trgovine aplikacija zbog korištenja vlastitog sustava naplate.
Bandcamp je u petak objavio da je postigao sporazum sličan onom koji je Match sklopio s Googleom, koji im također omogućuje da ostanu na Trgovini Play uz korištenje vlastitog sustava plaćanja. Glazbena platforma kaže da će 10 posto svojih prihoda od kupnji napravljenih na Androidu staviti u escrow fond dok se Epicova šira antimonopolska tužba protiv Googlea ne nastavi. Epic je pokrenuo sličnu tužbu protiv Applea 2020. godine nakon što je tvrtka uklonila Fortnite iz App Storea zbog korištenja alternativnog sustava naplate; ali konačnom presudom nije utvrđen pravi pobjednik.

Google i Apple našli su se na udaru kritika od strane developera i državnih regulatora u raznim zemljama zbog svojih restriktivnih pravila za trgovine aplikacija. U veljači je pravosudni odbor američkog Senata izglasao Zakon o otvorenim tržištima aplikacija, usmjeren na promicanje tržišnog natjecanja u mobilnom računalstvu, dok se EU sprema provesti vlastiti niz zakona za reguliranje Big Tech tvrtki u proljeće 2023.

*Jamstveni depozit gdje intervenira treća strana koja to drži u rezervi, koja će biti odgovorna za oslobađanje izvršenog plaćanja prodavatelju čim kupac primi uslugu ili proizvod i potvrdi da je 100% zadovoljan.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava