POVIJESNA REGULATIVA?

EU bi u proljeće 2023. mogla početi regulirati Big Tech tvrtke

Autor: Redakcija
event 09.05.2022.
Foto: Shutterstock

Europska komisija ranije je priopćila da će novi akt stupiti na snagu krajem godine. Cilj je djelovati protiv povreda od strane najjačih tehnoloških tvrtki kao što su Amazon, Apple, Google, Meta i Microsoft.

Europska unija planira započeti s primjenom Akta o digitalnim tržištima (Digital Markets Act ili DMA) u proljeće 2023., objavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager prošlog tjedna na konferenciji Međunarodne mreže za tržišno natjecanje (ICN) u Berlinu. Vestager je ranije izjavila da bi se antimonopolsko zakonodavstvo, koje uvodi novi skup pravila za obuzdavanje moći Big Techa, moglo primijeniti već u listopadu ove godine.

„DMA će stupiti na snagu idućeg proljeća i mi se pripremamo za provedbu čim stignu prve obavijesti”, rekla je Vestager tijekom svog govora na ICN-u. Kako izvještava TechCrunch, Vestager predlaže da će Komisija biti spremna djelovati protiv bilo kakvog kršenja od strane tzv. „gatekeepera” – klasifikacije koja uključuje Meta, Apple, Google, Microsoft i Amazon – čim zakoni stupe na snagu.

Akt o digitalnim tržištima, koji još uvijek treba konačno odobrenje Vijeća i Parlamenta, definira gatekeepere kao tvrtke koje imaju tržišnu kapitalizaciju od preko 75 milijardi eura (82 milijarde dolara) i posjeduju društvenu platformu ili aplikaciju s najmanje 45 milijuna korisnika mjesečno. Ti se subjekti mogu suočiti s kaznama od „do 10 posto svog ukupnog svjetskog prometa u prethodnoj financijskoj godini” ako se utvrdi da krše pravila Akta – naknada koja bi se mogla povećati na 20 posto u slučaju ponovljenog prekršaja.

U skladu s DMA, gatekeeperi će imati tri mjeseca da prijave svoj status Komisiji, nakon čega slijedi razdoblje čekanja do dva mjeseca da dobiju potvrdu od Europske unije. Ovo razdoblje čekanja, zajedno s odgođenom provedbom DMA-a, moglo bi značiti da nećemo vidjeti nikakve stvarne bitke između EU-a i Big Tech kompanija prije kraja 2023.

„Ovo sljedeće poglavlje je uzbudljivo i podrazumijeva mnogo konkretnih priprema”, objasnila je Vestager. „Radi se o uspostavljanju novih struktura unutar Komisije (…) i o zapošljavanju novog kadra. Riječ je o pripremi informatičkih sustava. Riječ je o izradi daljnjih zakonskih tekstova o postupcima ili obrascima obavijesti. Naši timovi trenutačno su zauzeti svim tim pripremama i cilj nam je uskoro istupiti s novim strukturama.”

Foto: Shutterstock. Na fotografiji: izvršna potpredsjednica EK Margrethe Vestager

Odustajanje od provedbe Akta o digitalnim tržištima moglo bi Komisiji dati više vremena za pripremu, ali – ističe TechCrunch – odgoda bi također mogla poslužiti kao katalizator za kritike ako Komisija ne riješi bilo koje veće kršenje koje će se dogoditi od sada do trenutka kada DMA stupi na snagu.

Jednom kada se usvoji, DMA će vjerojatno poremetiti poslovne modele koje koriste svjetski tehnološki velikani. Kao prvo, Akt bi mogao zahtijevati da Apple počne dopuštati korisnicima preuzimanje aplikacija izvan App Storea, ideje protiv koje se glavni izvršni direktor Applea Tim Cook odlučno protivi jer tvrdi da bi paralelno downloadanje narušilo sigurnost iPhonea.
Također bi se moglo zahtijevati da WhatsApp i iMessage postanu interoperabilni s manjim platformama, što je pravilo koje bi WhatsAppu moglo otežati održavanje enkripcije (end-to-end encryption). Osim toga, Google, Meta i druge platforme morat će javno pojasniti svoje algoritme.

„Mnogi od vas će s velikim zanimanjem pratiti implementaciju DMA-a. Ovo će biti zajedničko iskustvo učenja. EU je naporno radila na pronalaženju prave ravnoteže i mislim da smo došli do nečega što je strogo, ali i vrlo pošteno”, zaključila je Vestager na konferenciji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava