NOVI ČIPOVI

Apple proizvodi jedinstven mobilni, Wi-Fi i Bluetooth čip; možda prijeđe na vlastiti 5G modem do 2024.

Autor: Redakcija
event 11.01.2023.
Foto: Shutterstock

Apple godinama razvija svoj modem kako bi postao neovisan o Qualcommu. Bloomberg piše da bi tranzicija mogla započeti već 2024., dodajući da Apple razvija i sve-u-jedan Wi-Fi i Bluetooth čip.

Apple i Qualcomm vodili su gadnu pravnu bitku zbog neslaganja oko licenciranja, patenata i tantijema povezanih s modemskim čipovima. Iako su na kraju uspjeli postići nagodbu, Apple je jasno dao do znanja da je usredotočen na razvoj vlastite tehnologije modema za buduće iPhone i iPad uređaje.

U svrhu ove inicijative, Apple je dovršio akviziciju Intelovog modemskog odjela 2019., što je tvrtki omogućilo pristup inženjerskim talentima i bogatoj kolekciji standardnih osnovnih patenata povezanih s mobilnom tehnologijom. Međutim, čak i kada se prebaci na interne modeme, Apple će ipak morati licencirati neke patente Qualcomma i Ericssona.

Novi interni modem iz Applea trebao je biti pušten u prodaju već ove godine, ali Bloomberg kaže da su „zapreke u razvoju” to pomaknule na kraj 2024. ili početak 2025. godine.

U sklopu promjene, Apple također namjerava pripremiti svoj prvi mobilni modemski čip do kraja 2024. ili početkom 2025., dopuštajući mu da nadomjesti elektroniku od Qualcomm Inc., rekli su ljudi koji žele ostati anonimni jer je riječ o privatnim planovima. Prethodno se očekivalo da će Apple zamijeniti Qualcommov dio već ove godine, ali rok se pomaknuo uslijed zapreka u razvoju.

S druge strane, kako bi se riješio zavisnosti o Broadcomovim proizvodima, Apple navodno također razvija kombinirani Wi-Fi i Bluetooth čip koji bi mogao debitirati na tržištu već 2025. Paralelno radi i na sljedećoj verziji ovog čipa koji bi objedinio mobilni modem, Wi-Fi i Bluetooth tehnologiju u isti čip.

Apple se na Broadcom oslanja i za druge dijelove iPhonea, uključujući čipove s radijskom frekvencijom te komponente za bežično punjenje, ali Bloomberg navodi da Apple „radi i na prilagođavanju tih dijelova”.

Potpuni prijelaz na internu tehnologiju velik je pothvat za Apple, s obzirom na to da se tvrtka kroz povijest uvelike oslanjala na partnere treće strane za ključne komponente. Radi se o promjenama koje zahtijevaju godine testiranja u stvarnom svijetu, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Apple sve realizirati.

Najzanimljivija vijest je to da Apple radi na čipu koji kombinira sve tri stvari u jednu: Bluetooth, Wi-Fi i mobilnu mrežu. Iako se ovo naizgled možda ne čini kao velika stvar, moglo bi značiti veliko poboljšanje učinkovitosti i stoga značajno produžiti trajanje baterije iPhonea.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava