NOVA ERA

3G se počinje gasiti, neki uređaji mogli bi biti pogođeni tom promjenom

Autor: Redakcija
event 23.02.2022.
Foto: Shutterstock

Kao što smo i najavili u prosincu prošle godine, 3G mreže postaju stvar prošlosti. Od preklopnih telefona do iPada, mnogi uređaji bit će pogođeni gašenjem 3G-a. Ovdje je sve što trebate znati.

Kako bi oslobodio mjesta za bržu 5G mrežu, AT&T poduzima prve korake u gašenju 3G servisa.
To podrazumijeva da stariji uređaji, poput pametnih telefona i kućnih sigurnosnih sustava mogu prestati funkcionirati. Kako bi olakšali ovaj prijelaz, AT&T nude besplatne zamjene telefona korisnicima koji još uvijek koriste 3G. AT&T aktivno priprema korisnike na ovu promjenu, koju smo najavili u prosincu prošle godine.

„Već gotovo dvije godine aktivno obavještavamo korisnike putem pošte, računa, e-mail i poruka kako bismo im pomogli u lakšem prijelazu na mrežu nove generacije, prije konačnog gašenja 3G mreže 22.veljače 2022.“, izjavio je AT&T za CNN Business.

Kada AT&T gasi 3G mrežu?
AT&T prestaje koristiti 3G mrežu 22.veljače 2022.
CNN Business tvrdi da će i ostali američki telekom operateri ubrzo učiniti isto- T-mobile gasi svoju 3G mrežu do 1.srpnja ove godine, a Verizon do 31. prosinca ove godine.

Koji će uređaji biti pogođeni ovom promjenom?
E-čitači (Kindle), automobilski SOS sustavi, kućni sigurnosni sustavi, medicinski dojavni sistemi, pametni satovi i ostali uređaji koji se oslanjanju na 3G mrežu. Neki od uređaja mogli bi zahtijevati samo ažuriranje softvera, tvrdi USA Today.
Vozači koji koriste Apple CarPlay ili Android Auto nemaju razloga za brigu, s obzirom na to da ti uređaji koriste 4G, LTE ili 5G mrežu. NBC News savjetuje korisnike da provjere upute za korištenje svojih uređaja ili kontaktiraju proizvođača.

Zašto se to događa?
Prošlo je 20 godina od predstavljanja 3G mreže, koja je otvorila put za 4G te za najnoviju, 5G mrežu.
Uvođenjem 5G-a, Internet je korak bliži naprednijim tehnologijama, zbog izuzetne brzine i efikasnosti 5G mreže. Kako bi 5G mreže radile brže i kvalitetnije, dosadašnje 3G mreže morat će se ugasiti, tvrdi Vox.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava