Analiza: 6G će učiniti pametne telefone nepotrebnima u sljedećih 10 godina

Autor: Redakcija
event 12.12.2022.
Foto: Shutterstock

Kako svijet ulazi u doba 6G-a, pametni telefoni će postati stara vijest u roku od 10 godina, a ljudsko tijelo kao sučelje bit će mnogo prisutnije u našim svakodnevnim životima.

Jerry Caron, globalni voditelj istraživanja i analize u GlobalData, raspravljao je o ovim uzbudljivim prognozama u nedavnom podcastu istraživačke tvrtke.

Caron je govorio o uvidima koji su podijeljeni na nedavnoj godišnjoj konferenciji o virtualnoj tehnologiji pod nazivom „Superpovezani – Život u 6G svijetu”.

„6G će, dakako, biti moćniji, veći i jači, sve ono što očekujete”, rekao je Caron. Objasnio je da će sljedeća generacija povezivosti uglavnom biti usredotočena na to svi i svugdje budu povezani – s dosljednim brzinama i niskom latencijom.

„Dakle, fokus naprednog 5G-a koji će se pojaviti u sljedećih nekoliko godina, a zatim konačno 6G-a je sveprisutnost“, naglasio je Caron. „Također, dosljednost, tako da se možete osloniti na brzinu i nisku latenciju koja je obećana s 5G-om, ali se nije dogodila.”

Bolja povezanost dovest će do većih promjena

Caron kaže da će stvari poput proširene stvarnosti znatno porasti na popularnici s dolaskom nove generacije povezivosti, zajedno s uređajima koji će to omogućiti – poput pametnih satova i naočala. „Ovi nosivi elektronički uređaji, ovi uređaji proširene stvarnosti, postat će dio naše interakcije sa svijetom i naše interakcije s informacijama i podacima. (…) Baš kao što danas činimo s našim pametnim telefonima.”

Anisha Bhatia, još jedna analitičarka tvrtke GlobalData koja je govorila na tehnološkoj konferenciji, prognozirala je da pametni telefoni neće biti relevantni u 6G svijetu i da će zastarjeti u roku od deset godina.

„Sam Apple izbjegao je tu mogućnost,” dodao je Caron, „ideja je da ih nećemo trebati, imat ćemo ovu nosivu tehnologiju, druge načine pristupa informacijama, pristupa igricama i drugim mogućnostima.”

Otežano upravljanje privatnošću u superpovezanom svijetu

Caron je istaknuo rastući problem privatnosti s napretkom povezivosti: „Danas je privatnost u životima mnogih ljudi već izvan kontrole, i to samo u jednostavno povezanom svijetu koji danas imamo.”

Analitičar tvrdi da će u svijetu 6G-a pokret poznat kao „umrežavanje bez povjerenja” imati veću prevagu. „Počinjete s pretpostavkom da ničemu ne možete vjerovati pa idete odatle”, objasnio je Caron.

Prema Caronu, to će podrazumijevati uklanjanje sitnih slova i zbunjujućih pravila te nulti pristup informacijama bez eksplicitnog transparentnog dopuštenja.

„Od tog trenutka nadalje idete i radite ono što dopustite da se dogodi, tako da će se stvoriti potpuno novo regulatorno okruženje i posve novi skup pravila”, zaključio je Caron.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava