NAPREDNI 5G

Što je 5G Advanced i kako se razlikuje od standardne 5G mreže?

Autor: Redakcija
event 11.04.2022.
Foto: Shutterstock

Iako 5G još nije široko rasprostranjen u svijetu, industrija već radi na verziji sljedeće generacije mobilne mreže pod nazivom 5G Advanced („napredni 5G”) s još više mogućnosti. Evo što znamo zasad.

5G mreže implementirane su u većini svijeta, ali neke zemlje još uvijek rade na postavljanju baznih postaja za novu generaciju mobilne tehnologije. 5G je najavljen kao sljedeća generacija povezivosti ključna za evoluciju AR/VR tehnologije, veću pristupačnost online igara i novu razinu IoT-a. I dok mi tek zamišljamo budućnost 5G-a na tržištu, industrija postupno prelazi na novi standard – 5G Advanced. Napredni 5G obećava višu inteligenciju i poboljšanje cjelokupnih performansi, a sve to imajući na umu dobrobit okoliša.

U nastavku donosimo odgovore na pitanja što je to 5G Advanced, kako unaprjeđuje postojeću 5G mrežu i koje nove značajke možemo očekivati.

Što je 5G Advanced?

Prema industrijskim standardima, 5G Advanced je modernizirana verzija postojeće 5G mreže. Telekomi očekuju da će se pokrivenost mreže drastično poboljšati, pružajući dosljedno velike brzine interneta. No ovdje nije samo riječ o povezanosti putem 5G Advanced, već je naglasak na ubrizgavanju više inteligencije u trenutna rješenja i poboljšanju iskustva krajnjeg korisnika.

Kada će se 5G Advanced plasirati na tržište?

Prvo izdanje 5G Advanced očekuje se 2024., tako da ne očekujemo da će se službeno uvođenje dogoditi prije 2025. godine.

Što nam 5G Advanced donosi?

Virtualne simulacije nalik na stvarni život

5G Advanced ima sve potrebne alate kako bi koncept metaverzuma postao uspješan. Sama priroda naprednog 5G-a pretpostavlja ekosustav proširene stvarnosti, gdje se osoba može nalaziti u svojoj spavaćoj sobi i istovremeno imati doživljaj ležanja na plaži uz zvuk valova. To će biti moguće iskusiti, primjerice, prije rezervacije leta za odmor kako bi stekli pravi dojam o vremenu u određenoj regiji. Također će pomoći u premošćivanju jaza između fizičkog i virtualnog, otvarajući vrata za više hibridnih događaja kao što su utrke dronova.

Pokretač autonomnih vozila

5G mreža ovdje je za sve naše potrebe, ali očekuje se da će tek 5G Advanced biti pravo rješenje za razvoj autonomnih vozila. Automatizacija je budućnost, bilo da se radi o samovozećim automobilima koji su potpuno autonomni ili o industrijama koje usvajaju tehnologije za učinkovit rad. 5G Advanced će ova rješenja nadopuniti poboljšanim navigacijskim sustavima, a rezultati će omogućiti napredniju i prosperitetnu proizvodnju u bliskoj budućnosti.

Omogućavanje svakodnevnih operacija uređaja

Mreža je napredovala, ali još uvijek postoje mjesta gdje je teško doći do bilo kojeg oblika povezivosti. 5G Advanced je tu da premosti jaz i omogući svakodnevne operacije s pravim rješenjima. Može pomoći u postavljanju pametnih mreža (smart grids) za utičnice, pomoći poljoprivrednicima da učinkovito upravljaju svojim resursima i aktivnostima i dr. Međusobno povezivanje uređaja pojeftinjuje troškove povezivanja bez ugrožavanja performansi.

5G Advanced trebao bi postati temelj za razvoj 6G mreže, za koju se očekuje da će biti zvijezda vodilja telekomunikacijske industrije u sljedećem desetljeću.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava