TROMJESEČNI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

Zuckerbergova Meta po prvi put doživjela pad prihoda

Autor: Redakcija
event 29.07.2022.
Foto: Shutterstock

Prihodi Mete pali su na 28,8 milijardi dolara, dok se dobit srušila za 27 %, na oko 6,7 milijardi dolara. Time se obilježava kraj jedne ere za Facebook, koji je od 2012. godine konstantno bilježio uspone.

Prihodi i dobit Facebookove matične tvrtke Meta pali su u kvartalnom financijskom izvještaju po prvi put u povijesti kompanije, što se pripisuje nepovoljnim valutnim odnosima i novim pravilima o zaštiti privatnosti, ali i pritisku od konkurentnog TikToka.

Prema procjenama kompanije, izgleda da se situacija neće poboljšati ni nadolazećih mjeseci, a osnivač Mark Zuckerberg izjavio je da se tvrtka planira „fokusirati na dugoročne izglede”. Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Mete, objasnila je tijekom telefonske konferencije s analitičarima da je jaki američki dolar stvorio nepovoljne tečajeve za prihode iz inozemstva, pa bi prihodi zapravo porasli za tri posto ako se ne računaju promjene odnosa valutnih tečaja.

Procjena prihoda za iduće tromjesečno razdoblje – između 26 i 28,5 milijardi dolara – niža je od očekivanja analitičara. Direktor financija Dave Wehner kao razloge pada navodi usporavanje tržišta internetskog oglašavanja u uvjetima gospodarske neizvjesnosti. Dionice kompanije su nakon zatvaranja burze u srijedu pale 4,65 posto.

Facebook i Meta do sada su bili poprilično otporni na razne gospodarske padove, uglavnom zahvaljujući poznavanju interesa i društvenih veza milijardi svojih korisnika, stoga su njihovi oglašivači mogli ciljati na oglase za određenu publiku. Međutim, nova Appleova pravila o privatnosti opterećuju postojeći model jer sada su platforme poput Facebooka na iPhoneu primorane od korisnika tražiti dopuštenje za praćenje ponašanja u aplikacijama i uslugama, što mnogi, dakako, odbijaju.

Unatoč svemu tome, utjecaj Facebooka je i dalje ogroman. U drugom je kvartalu broj korisnika koji svaki dan pristupaju barem jednoj od aplikacija Meta Platformi porastao s 2,87 na 2,88 milijardi, a broj dnevnih korisnika Facebooka s 1,96 na 1,97 milijardi. Naime, Meta posjeduje i WhatsApp te Instagram, uz niz drugih proizvoda i usluga.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava