ODGAĐANJE ODLUKA

Zapadna Europa kasni u razvoju 5G mreže zbog kašnjenja dodjele koncesija i stava prema Huaweiju

Autor: Redakcija
event 27.10.2021.
Foto: Shutterstock

Samo u 2021. godini u svijetu će se prodati oko 560 milijuna mobitela koji podržavaju 5G tehnologiju pa bi prema analizi konzultantske kuće CCS Insight broj korisnika 5G mreže na globalnoj razini ove godine trebao skočiti na 637 milijuna.

To bi značilo da bi se u godinu dana broj korisnika 5G mreže utrostručio, dok bi u narednoj godini narastao na 1,34 milijarde korisnika.

Izazov svakako predstavlja pandemija koja je usporila trgovinske puteve i dostavu pa tržište strahuje da u posljednjem tromjesečju godine, tradicionalno najboljem dobu godine kada skače prodaja gadgeta, a naročito mobitela, može doći do limitiranja ponude barem u premium segmentu mobitela.

I dok s jedne strane tržištu prijeti nestašica najpopularnijih mobitela, odnosno njihova kasnija isporuka, takvih problema nema u proizvodnji elektroničke opreme. Stoga telekomunikacijski operatori u Sjevernoj Americi, Kini i na drugim tržištima u Aziji nastavljaju s brzim uvođenjem 5G mreža. U Južnoj Koreji 5G bi trebao do kraja ove godine dostići 30 posto svih mobilnih veza. Do kraja godine u SAD bi taj udjel trebao dostići 25 posto, zahvaljujući ponajviše prodajama uređaja u zadnjem kvartalu ove godine čime bi prestigao Kinu u kojoj je zbog trgovinskog rata sa SAD nestabilna ponuda 5G pametnih telefona. U Kini bi udio 5G mobilnih veza trebao do kraja godine iznositi 24 posto.

Zapadna Europa lani je izgubila je puno vremena jer su natječaji za licenciranje spektra odgađani, a države su imale podijeljeni stav o korištenju Huaweijeve opreme. Stoga se unatoč ubrzanju uvođenja 5G-a u posljednjim mjesecima očekuje da će Europa tek 2024. godine dosegnuti 50 posto udjela 5G veza.

CCS Insight predviđa se da će se globalno tržište mobilnih telefona oporaviti 2022. godine s nastavkom pada cijena 5G uređaja. Procjena je kako će u svijetu 2025. godine biti 3,6 milijardi 5G konekcija.

Osim pametnih telefona i uređaja kao što su tableti, CCS Insight je identificirao još dva pokretača za usvajanje 5G-a: industrijske mobilne uređaje za internet stvari (Internet of Things – IoT) i fiksni bežični pristup (fixed wireless access FWA). Obje tehnologije imaju dobru perspektivu te se predviđa da će pridonijeti tržištu 5G veza u svijetu s devet posto do 2025. godine. Usvajanje 5G tehnologije u industrijskim aplikacijama bilježi pozitivan zamah u Kini, a očekuje se da će dobiti poticaj u SAD-u kada operatori počnu isključivati svoje naslijeđe 3G mreže.
Fiksni bežični pristup za sada ostaje tehnologija za uglavnom nadopunjavanje širokopojasnih optičkih mreža s vlaknima, ali neki mrežni operatori sve više skreću pozornost na ovu priliku s poslovnim korisnicima, shvaćajući da bi potencijalni prihod po priključku mogao biti znatno veći od onog od povezivanja kućanstava.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava