Svjetsko tržište 5G mobitela

Za samo pet godina tri četvrtine svih pametnih mobitela bit će – 5G mobiteli

Autor: Zvonko Pavić
event 25.07.2021.
Foto: Shutterstock

Glavni generator rasta tržišta 5G uređaja, kažu analitičari, bit će sve snažnija integracija sustava Interneta stvari s 5G mrežama.

Tržište pametnih mobilnih telefona se nakon deset postotnog pada tijekom prošle godine, ove godine počelo solidno oporavljati. Novi pametni 5G mobiteli proizvode se sve brže, u sve većem broju modela, a dolaze opremljeni sa sve više novih tehnologija. Do kraja ove godine, a to je tek druga godina od početka rada prvih 5G mreža, 35 posto svih mobitela u svijetu koji su spojeni na neku telekomunikacijsku infrastrukturu, bit će 5G mobiteli. Tijekom sljedećih pet godina, predviđaju analitičari tvrtke Mobile Expert, tržište će kontinuirano rasti i 2026., tri četvrtine pametnih mobitela bit će uređaji dizajnirani isključivo za mreže najnovije generacije.

Kad se pogleda šire, u cijeli 5G ekosustav (uređaji, oprema, poslovni modeli, usluge, itd.) kombinirani gospodarski utjecaj 5G fenomena u svijetu doseći će vrijednost od 1,4 bilijuna (1400 milijardi) američkih dolara. Taj utjecaj će se najsnažnije osjetiti u Sjedinjenim Državama, zatim u Kini, Japanu, Njemačkoj i Ujedinjenoj Kraljevini. Samo u Sjedinjenim državama poslovi vezani uz 5G mreže i mobitele doseći će vrijednost od 526 milijardi dolara, dok će u Kini biti ostvareno 220 milijardi dolara. U Japanu će to biti 76 milijardi, u Njemačkoj 65 milijardi, a u Ujedinjenoj Kraljevini 54 milijarde dolara.

Vrijednost tržišta pametnih 5G mobitela (dakle, bez ostalih dijelova 5G ekosustava) doseći će vrijednost od 177 milijardi američkih dolara do 2028. godine. Tada će u svijetu biti 1,8 milijardi 5G mobitela – najviše će ih biti u Sjevernoj Americi i Aziji te Tihooceanskoj regiji. Što se tiče ostatka 5G ekosustava najbrže će rasti vrijednost segmenta 5G industrijskih uređaja, a glavni generator rasta tržišta 5G uređaja, kažu analitičari tvrtke Mind Commerce, bit će sve snažnija integracija sustava Interneta (koji povezuje sve) stvari s 5G mrežama.

Što se tiče proizvođača, prema istraživanju nedavno objavljenom na financijskom portalu Finbold, kineska tvrtka Huawei je na tržištu 5G uređaja na kraju prošle godine premašila Samsung i ostvarila udio od 26,9 posto. Samsung drži nešto malo više od 25,1 posto, a Apple je treći s 19,5 posto i to prvenstveno zahvaljujući iPhone 12 modelima koji su se iznimno dobro prodavali. Četvrto i peto mjesto na tržištu 5G mobitela drže tvrtke Vivo, s nešto manje od 12 posto udjela te Honor (bivša podružnica Huaweija) koji ima gotovo sedam posto tržišta. Huawei osvaja tržište dijelom i zbog kineskih državnih poticaja koji su, nakon što su Sjedinjene Države tu tvrtku podvrgle raznim pritiscima, sve izdašniji. I najbolja vijest, za kraj: prema posljednjem istraživanju analitičke kuće Gartner, do kraja ove godine u svijetu će se pojaviti veći broj modela 5G pametnih mobitela koji će stajati manje do 1500 kuna (200 američkih dolara).

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava