5G ZA VOJNE KOMUNIKACIJE

Vojnici NATO-a testiraju novu 5G tehnologiju

Autor: Redakcija
event 06.11.2023.
Foto: Shutterstock

Agencija NATO-a testirala je 5G veze za uporabu u zdravstvu i drugim područjima, što pokazuje kontinuirani interes vojske za ovu tehnologiju.

Vojni dužnosnici diljem svijeta nastavljaju izražavati interes za potencijalne primjene 5G tehnologije u području vojnih operacija.

Posljednji razvoj događaja uključuje Savezničko zapovjedništvo NATO-a za transformaciju, koje je surađivalo s Ministarstvom obrane Latvije u provođenju testova koji obuhvaćaju razne komunikacijske usluge, kao što su telezdravtsvo, virtualna stvarnost, kvantna enkripcija i dr.

Agencija je u svom priopćenju za javnost izjavila: “Budući da su 5G tehnologije općenito dizajnirane za civilna okruženja, trebalo je razmotriti i specifične prilagodbe i pristupe za vojne primjene.” Savezničko zapovjedništvo NATO-a za transformaciju između ostalog je usredotočeno na primjenu 5G tehnologije za ispunjavanje NATO-ovih misija povezanih s odvraćanjem i obranom.

Vrijedi napomenuti da NATO već neko vrijeme istražuje primjene 5G-a, a prema ranijem izvješću, agencija je koristila 5G mesh mreže za povezivanje bespilotnih podvodnih vozila.

Hitnost i relevantnost ovog istraživanja vjerojatno su porasli nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je ponovno probudila interes Zapada za NATO i njegovu ulogu u obrambenim savezima.

NATO-vo istraživanje 5G mreže usklađeno je s naporima Ministarstva obrane SAD-a, koje radi na uspostavljanju jedinstvenog, sigurnog i globalno povezanog komunikacijskog sustava u svim granama američke vojske, pri čemu 5G tehnologija igra značajnu ulogu u ovoj inicijativi.

Ericsson, jedan od glavnih igrača u 5G industriji, također je izrazio interes za pružanje proizvoda i rješenja američkom ministarstvu obrane, ističući sve veću konvergenciju vojnih i telekomunikacijskih tehnologija.

Sigurnost je najveća briga vojnih dužnosnika, pa su nedavna NATO-ova ispitivanja uključivala procjenu kvantno otpornih metoda enkripcije za sigurnu komunikaciju. Iako je kvantno računalstvo još uvijek u ranoj fazi, vojska ima za cilj proaktivno rješavati potencijalne sigurnosne prijetnje koje predstavlja ova tehnologija.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava