INOVACIJA U BARCELONI

Vodafone predstavio najmanju privatnu 5G mrežu na svijetu

Autor: Redakcija
event 03.03.2023.
Foto: Shutterstock

Telekom je demonstrirao hardver za privatnu 5G mrežu koji može stati u vaš dlan zahvaljujući tehnologiji koju su razvili.

Od svih najava objavljenih na Svjetskom kongresu mobilne industrije (MWC 2023) – koji je završio jučer, 2. ožujka, u Barceloni, Španjolska – možda nijedna nije bila tako domišljata kao ona britanske telekomunikacijske tvrtke Vodafone.

Riječ je o prototipu 5G mobilne privatne mreže na računalu Raspberry Pi, veličine kreditne kartice!

Na taj hardver Vodafone je također priključio još manju tiskanu pločicu koja sadrži tzv. radio definiran softverom (SDR odnosno Software Defined Radio), razvijen od strane njihove partnerske tvrtke Lime Microsystems, a koji pruža sve funkcije 5G prijemno-odašiljačke stanice.

Vodafone svoj proizvod naziva 5G Mobile Private Network (MPN), u suštini stvarajući novu podskupinu unutar širokog područja privatnih 5G mreža.

No zašto je ovo ujedno uzbudljivo i potencijalno razorno za tek nastajuće tržište pružanja vlastitih privatnih 5G mreža poduzećima?

Jer za mikro, mala i srednja poduzeća („MSME-ove”) potrošačka 5G veza nije dovoljno sigurna i brza, dok bi namjenska privatna 5G mreža mogla biti preskupa opcija. Ipak, gledaju na 5G kao ključnog poslovnog akceleratora, samo kad bi im bio nadohvat ruke – a sada i može biti.

„Promatrali smo što je Raspberry Pi učinio za računalstvo, u smislu da ga učini pristupačnijim ljudima svih dobnih skupina, i željeli smo učiniti isto s 5G-om”, kažu iz Vodafona o njihovom ulasku u ovaj minijaturni privatni 5G biznis.

Iz tvrtke su također istaknuli da je njihovo maleno 5G rješenje način „demokratizacije” privatnih 5G mreža. Jednom kad se prototip pretvori u komercijalni proizvod, mogao bi učiniti upravo to.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava