MWC 2023 donosi još revolucionarnih tehnologija

Autor: Redakcija
event 02.03.2023.
Foto: Shutterstock

Godišnji sajam Mobile World Congress (MWC) započeo je u ponedjeljak, okupljajući globalne stručnjake za mobilne telefone i telekomunikacije kako bi predstavili svoje najnovije inovacije proizvoda i razgovarali o budućnosti tehnologije.

Četverodnevni događaj, koji se održava u velikom kongresnom centru La Fira u Barceloni, najveće je i najutjecajnije okupljanje globalne mobilne industrije.

U nastavku izdvajamo najznačajnije najave industrije ovog tjedna te najzanimljivija lansiranja proizvoda dosad.

Pametni telefon koji se popravlja sȃm

U ponedjeljak je Nokia najavila svoj „samopopravni telefon”, jedan od prvih povoljnih Android uređaja dizajniranih da se mogu popravljati kod kuće.

Kupci će pomoću ove tehnologije (koja je na tržište uvedena u suradnji s web trgovinom iFixit) sami moći obaviti brze popravke, poput izmjene istrošenih baterija ili napuknutih ekrana.

Nokia i njezina matična kompanija HMD Global nadaju se da će ovaj model odgovarati svima koji žele uštedjeti vrijeme i novac pri sljedećoj kupnji, kao i omogućiti dug životni vijek korisnicima.

OnePlus predstavio pametni telefon sa sustavom hlađenja

Tvrtka je prezentirala svoj konceptni telefon OnePlus 11, koji koristi inovativni sustav hlađenja pod nazivom Active CryoFlux.

Telefon naizgled ima pruge u boji sa stražnje strane. To je zapravo tekućina koja cirkulira unutar telefona pomoću keramičke piezoelektrične mikropumpe.

Čemu služi, pitate se? Slično rashladnim sustavima koje možete naći u računalima, može poboljšati performanse i dugovječnost uređaja, a omogućuje i brže punjenje.

Xiaomi serija 13 i AR naočale

Osim plasiranja Xiaomija 13 i 13 Pro na europsko tržište, kineski brend pametnih telefona iskoristio je MWC kao priliku da predstavi svoj zajednički proizvod s developerskom tvrtkom XDA – bežični prototip para AR naočala koje se mogu mijenjati iz prozirnih u sunčane.

Honor predstavlja novi flagship i „bateriju budućnosti”

Nova serija Honor Magic5, koja je debitirala na MWC-u ovog tjedna, na prvom je mjestu DXOMARK-ove globalne ljestvice pametnih telefona za tehnologiju kamere i zaslona.

Zaobljeni dizajn teži samo 219 g, a kamera ima funkciju selfieja od 100 stupnjeva i 12 MP kao i tehnologiju skeniranja lica za postizanje te savršene snimke. Rezolucija ekrana je 1312×2848 piksela, uz vršnu svjetlinu od 1800 nita.

Još jedna uzbudljiva vijest bila je činjenica da Honor razvija novu bateriju temeljenu na silicij-ugljičnim anodama. Trenutačno se mobilni telefoni – pa čak i velika električna vozila – uvijek napajaju standardnim litij-ionskim baterijama. Međutim, dobro je poznato da litij-ionske baterije imaju značajne nedostatke. Litij je problematična sirovina, posebno u pogledu okoliša, stoga poduzeća u mnogim industrijama marljivo rade na alternativama.

U usporedbi s litij-ionskim baterijama, Honor tvrdi da pruža veću gustoću električne snage za 12,8 %, što jamči znatno duži vijek trajanja baterije. Time se postiže da preostali napon ovakve baterije ostane dovoljno visok čak i kada je ona pri kraju.

Motorolin najnoviji Bluetooth uređaj prkosi satelitima

Satelitski „privjesak” Motorola Defy Satellite Link, koji je također predstavljen na MWC-u, omogućuje uređajima slanje i primanje tekstualnih poruka čak i kada nema signala.

Dodatak može slati SOS signale i lokacijska ažuriranja čak i ako se pametni telefon s kojim je uparen ugasio, što ga čini idealnim za sve koji vole istraživati udaljenu prirodu.

Ova inovacija znači da potrošači neće morati kupiti novi telefon kako bi iskoristili prednosti rastućih mogućnosti komunikacije izvan radara.

Super brzo bežično punjenje

Pametni telefon Realme od 240 W, izbačen u Kini prošlog mjeseca, odsad će biti dostupan u inozemstvu. Prema riječima proizvođača, model GT3 može se napuniti do kraja za samo devet i pol minuta.

Xiaomijev Redmi također se probija na vrh ljestvice punjenja s punjačem od 300 W, za koji tvrdi da će vaš telefon napuniti do 50 posto za nešto više od dvije minute, a do punog kapaciteta za pet.

Vojni cyber sat iz Huaweija

Što se tiče prisutnosti i ponude proizvoda, Huawei je ove godine dominirao na programu Svjetskog kongresa mobilne industrije.

Svojim novim GT Cyber satom obećavaju „izdržljivost na vojnoj razini”. Doista, sat je vodootporan do 50 m, ima više od 100 načina vježbanja i koristi podatke s pet satelita za što preciznije mjerenje aktivnosti. Također uključuje tehnologiju spavanja koja prati kretnje i broj otkucaja srca dok se odmarate.

OHealth H1 Smart Health Monitor tvrtke Oppo

Ovaj zdravstveni monitor možda izgleda poput staromodnog računalnog miša, ali zapravo je kao kućni doktor. Oppoov gadget mjeri šest biometrijskih podataka, uključujući krvni tlak, otkucaje srca i koncentraciju kisika u krvi. Osim toga, sadrži digitalni stetoskop i može koristiti AI za prepoznavanje zdravstvenih problema i preporuku mogućeg liječenja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava