UMJETNA INTELIGENCIJA

Vlada UK: Za deset godina bit ćemo AI supersila, analitičari nisu uvjereni

Autor: Marina Šunjerga
event 27.09.2021.
Foto: Shutterstock

Velika Britanija donijela je desetogodišnju nacionalnu strategiju o razvoju umjetne inteligencije, a njezini čelnici najavljuju da će primjenom dokumenta postati supersila u području te da će preteći Kinu i SAD.

Tijekom idućih 10 godina i prema onom što piše u navedenoj strategiji, AI će imati dubok utjecaj na poslovanje i sigurnost na globalnoj razini, a Velika Britanija već ima prednost kad je riječ o izgradnji AI alata za novu ekonomiju.
To omogućuje Velikoj Britaniji da još više poveća svoju vodeću startnu poziciju na polju umjetne inteligencije te da učini te tehnologije središtem razvoja kao globalna znanstvena i inovacijska supersila.

Da bi postigli taj cilj, AI strategija predviđa ulaganja i planiranja prema dugoročnim potrebama AI ekosustava, potporu tranziciji prema ekonomiji s umjetnom inteligencijom te osiguranje učinkovitog upravljanja AI tehnologijama.

Ova nacionalna AI strategija signalizirat će svijetu našu namjeru za izgradnjom najvećih proinovacijskih regulatornih uvjeta na svijetu; za poticanje napretka diljem Velike Britanije i osiguranja da svi mogu imati koristi od AI-ja; te primjene AI u pomaganju rješavanja globalnih izazova poput klimatskih promjena, piše u dokumentu.

Dokument navodi niz mjera, ali naglasak se stavlja na povezanost znanstvenika i znanstvenih metoda međusobno te intenziviranje suradnje s poslovnim sektorom. U tom kontekstu strategija predviđa više putovanja za znanstvenike koji bi iz svojih instituta treba izaći i pružiti ruku običnim građanima i poduzetnicima.

Britancima je važno osigurati implementaciju AI u cijeloj zemlji i u svim sektorima s obzirom da je razvoj koncentriran u Londonu i njegovoj okolici. Stoga Vlada naglašava da treba alocirati investicije prema industrijama poput poljoprivrede i energetike jer one još uvijek ne koriste pune potencijale ove tehnologije.

Tehnološka zajednica već je reagirala na Vladin plan pa kaže da nije dovoljno napisati dokument već da za njegovu realizaciju valja omogućiti lakše školovanje kako bi dobili više doktora znanosti na tehnološkim područjima, ali i potaknuti investicije kroz porezne olakšice, a da to dvoje iz dokumenta ne vide. Zapravo vjeruju da bi se trebala koncentrirati na područja u kojima je već ima potencijal za liderstvo poput cyber sigurnosti i u tom kontekstu razvijati AI, a ne pokušavati širiti tehnologiju na sve sektore.

Konkurencija je iznimno jaka, a SAD je otišao najdalje pa je tako od 1998. do 2017. Amerika imala najviše patenata u AI sferi nego ijedna druga zemlja. Točnije, predala je više od 50.000 patenata, dok je Kina u tom periodu predala 41.000 patenata. Ipak, Kina gazi brzo stazama AI pa svjetski stručnjaci upozoravaju da bi uskoro mogla prestići Ameriku. Za usporedbu Velika Britanija predala ih je manje od dvije tisuće.

O uspjehu plana britanske vlade govore i transakcije koje su se realizirale posljednjih godina pa je tako Vlada koja je osmislila strategiju dozvolila da američki i azijski tehnološki giganti preuzmu neke od najinovativnijih britanskih AI tvrtki. Čak 3,5 milijardi dolara upumpano je u britanske AI start-up tvrtke, ali mnoge su preuzeli svjetski mastodonti.

Londonski DeepMind je primjerice slovio kao najbolji svjetski AI laboratorij, a prije sedam godina za 600 milijuna dolara kupio ga je Google. Magic Pony Technologies prodan je Twitteru, VocalIQ Appleu, a Evi Technologies otišao je u ruke Amazonu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava