UK počinje testirati ulične lampe kao punionice električnih vozila i 5G stanice

Autor: Redakcija
event 25.09.2023.
Foto: Shutterstock

Pokus koji uključuje pametne ulične svjetiljke u funkciji stanica za punjenje električnih vozila (EV) i poboljšanja bežične povezanosti trebao bi započeti na šest lokacija diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj pilot projekt, vrijedan 4 milijuna funti, dobit će 1,3 milijuna funti financiranja od središnje vlade, uz doprinose lokalnih vlasti u Cambridgeshireu, Tees Valleyu, Kingstonu na Temzi, Westminsteru, Oxfordshireu i Sjevernom Ayrshireu.

Osim povećanja povezivosti i ponude EV punjenja, ovi rasvjetni stupovi mogu biti opremljeni tehnologijom za praćenje kvalitete zraka i pružanje javnih informacija.

Odjel za znanost, inovacije i tehnologiju (DSIT) objasnio je da testiranjem različitih primjena u područjima koja sudjeluju, projekt ima za cilj pokazati kako bi ova tehnologija mogla postati sastavni dio infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva u budućnosti.

Sustav bi se mogao pokazati posebno korisnim za širenje 5G mreža, s obzirom na to da one zahtijevaju znatno veći broj odašiljača za potpunu pokrivenost u usporedbi s mrežama prethodne generacije. Financiranje središnje vlade dio je Pilot programa pametne infrastrukture (SIPP), inicijative DSIT-a za promicanje usvajanja 5G u cijeloj zemlji.

Ministar digitalne infrastrukture, Sir John Whittingdale, naglasio je važnost snažne digitalne povezanosti za različite aspekte života i poslovanja. Istaknuo je važnost ovih pilot programa u osiguravanju da mjesta i gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu budu na čelu revolucije povezivosti, spremni iskoristiti mogućnosti koje ona pruža lokalnim zajednicama.

Predviđeno je da pilot inicijative započnu sljedeći mjesec i trajat će do 31. ožujka 2025.

Julian David, izvršni direktor TechUK-a, trgovačkog tijela za britanske tehnološke tvrtke, pozdravio je najavu vlade, naglašavajući potrebu da se više lokalnih vlasti potakne na promicanje napredne povezanosti u svojim regijama. Također je istaknuo da je poboljšanje povezanosti ključno za rješavanje problema kao što je „zabrinutost oko dometa” i podupiranje usvajanja električnih vozila.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava