Ujedinjeno Kraljevstvo produžilo rok za uklanjanje Huawei opreme iz 5G jezgrene mreže

Autor: Redakcija
event 14.10.2022.
Foto: Shutterstock

Britanija je u četvrtak produljila rok za uklanjanje opreme i usluga kineskog Huaweija u osnovnim mrežnim funkcijama nakon savjetovanja s tvrtkom i nacionalnim telekomima.

Vlada je priopćila da rok za uklanjanje cjelokupne Huawei opreme iz britanskih 5G mreža do kraja 2027. ostaje nepromijenjen, dok je novi datum za jezgrenu mrežu – gdje se obrađuju najosjetljiviji podaci – pomaknut na 31. prosinca 2023., sa prvobitno ciljanog 28. siječnja iste godine.

Također su odgodili uvjet da se Huawei ograniči na 35 posto cijele optičke pristupne mreže za tri mjeseca, do 31. listopada 2023.

UK je već 2020. odlučilo zabraniti Huaweiju (i drugim dobavljačima za koje smatra da predstavljaju visoki sigurnosni rizik) pristup svojim 5G mrežama nakon pritiska Sjedinjenih Država.

Zabrana, koja je uvedena u zakon prošle godine, zahtijevala je od operatora kao što su British Telecom (BT), Vodafone i Hutchison da se prebace na alternativne dobavljače i naposljetku uklone Huaweijevu opremu koja je već instalirana u njihovim mrežama.

U lipnju je BT zatražio produljenje od siječnja 2023. za uklanjanje Huaweija iz temeljne 5G infrastrukture, rekavši da možda neće moći ispuniti rok zbog kašnjenja uzrokovanih obustavom rada uslijed pandemije. Izvršni direktor BT-a Philip Jansen čak je upozorio da bi zabrana mogla rezultirati prekidima mreže za korisnike ako se provede prenagljeno.

S druge strane, Vodafone je već uklonio Huawei iz svoje jezgre.

U jučerašnjem priopćenju za javnost, vlada premijerke Truss je izjavila da je produljila rok kako bi „uspostavila ravnotežu između potrebe za uklanjanjem Huaweija što je brže moguće i izbjegavanja nepotrebne nestabilnosti u mrežama”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava