ANALIZA OTKRIVA:

Ubrzano širenje 5G mreže u Hrvatskoj

Autor: Redakcija
event 24.10.2022.
Foto: Shutterstock

Telemach je postigao gotovo nacionalnu 5G pokrivenost sa svojih 1.200 nadograđenih baznih stanica, dok je HT proširio svoj 5G doseg na više od 50 posto stanovništva do kraja 2021.

Prema izvješću analitičara tvrtke Opensignal za listopad ove godine, najveće ukupne brzine u Hrvatskoj imali su HT i Telemach. HT i Telemach zajednički su dobitnici obje nagrade za ukupnu brzinu — Download Speed ​​Experience i Upload Speed ​​Experience.

Foto: Nagrade za mobilno iskustvo © Opensignal Limited

Telemach je izjednačio rezultat s prethodnim pobjednikom HT-om u iskustvu brzine preuzimanja zahvaljujući povećanju prosječne brzine preuzimanja od 5,3 Mbps te padu HT-ovog rezultata od 4,1 Mbps. Tako oba operatera pobjeđuju s rezultatima u rasponu od 52,1-56,3 Mbps, dok A1 zaostaje s rezultatom od 43,1 Mbps.

Upload Speed ​​Experienceu, HT i Telemach ostaju na istoj razini i ponovno zajedno osvajaju tu nagradu, s rezultatima od 12,5-12,8 Mb/s.

Istraživanje mobilnih mreža u Hrvatskoj pokazalo je mnogo izjednačenih rezultata i zajedničkih titula među nacionalnim operatorima. Od izmjerenih 14 kategorija, u njih osam su se dijelila prva mjesta među dva telekoma, a u još četiri su izjednačeni svi. A1 i Telemach samostalno su na vrhu u kategorijama Excellent Consistent Quality i Voice App Experience.

Foto: Izvrsna dosljedna kvaliteta © Opensignal Limited

U međuvremenu, nacionalni regulator HAKOM otvorio je javnu raspravu o usklađivanju datuma isteka koncesija za spektar na više pojaseva do listopada 2024. kako bi se omogućila istodobna dražba za sve pojaseve. Potencijalna dražba pokrivala bi pojaseve 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2,6 GHz, zajedno s dijelom pojasa od 3,5 GHz koji je dostupan za regionalnu upotrebu.

Što se 5G mjerenja tiče, navodi se kako su svi operatori izjednačeni u rasponu od 216,7 do 248,7 Mbps.

Foto: Dostupnost © Opensignal Limited

Opensignal napominje da su mjerenja izvršili u periodu od 1. lipnja do 29. kolovoza.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava