HAKOM

U tri mjeseca Hrvati potrošili 717 milijuna gigabajta, mobitel u prosjeku generira 17 GB prometa

Autor: Marina Šunjerga
event 27.12.2021.
Foto: Shutterstock

Novi podaci o podatkovnom prometu u Hrvatskoj pokazali su izniman rast konzumacije i potrošnje GB po prosječnom stanovniku u posljednje tri godine. Tako se po priključku u trećem tromjesečju, odnosno od srpnja do kraja rujna, trošilo 40 GB prometa mjesečno.

Pritom se u fiksnoj mreži trošilo u prosjeku 150 GB mjesečno dok prosječan mobitel u Hrvatskoj mjesečno troši oko 17 GB. Pritom je godišnji rast potrošnje na mobilnim mrežama iznosio 30 posto.
Za usporedbu 2018. godine u istom tromjesečju godine u fiksnoj mreži se koristilo oko 84 GB mjesečno, a prosječni mobitel generirao je potrošnju svega 6 GB mjesečno. Tako se podatkovni promet na mobitelima u tri godine gotovo utrostručio.

Ukupan podatkovni promet ostvaren u trećem tromjesečju iznosio je 717 milijuna GB, pokazalo je novo izvješće regulatorne agencije HAKOM. Ogroman je to rast konzumacije podatkovnog prometa jer je u godini dana skočila za 26,44 posto, dok je u istom kvartalu 2018. godinu primjerice iznosila svega 347 milijuna gigabajta.

I dalje se više gigabajta “troši” fiksnim internetom pa je tako 470 milijuna GB prometa ostvareno u fiksnim mrežama, a gotovo 247 milijuna GB u pokretnim mrežama.

Prihodi rastu, ali ne po stopama kojima raste podatkovni promet. Ukupno je na uslugama pristupu internetu ostvareno 1.555 milijuna kuna prihoda, pri čemu se operatorima puno više prihoda generira mobilnim internetom nego fiksnim. Već smo spomenuli da je podatkovni promet na mobitelima skočio za 30 posto u godinu dana, ali s prikupljenih 1086 milijuna kuna prihodi su skočili oko 24 posto. Kod fiksnog interneta rast potrošnje nikako ne prati rast prihoda koji su narasli nešto više od dva posto istovremeno kada je podatkovni promet skočio za gotovo 25 posto.

Očekuje se da će podaci iz posljednjeg kvartala godine te naročito u prvim kvartalima iduće godine pokazati ubrzani rast podatkovnog prometa s obzirom na razvoj 5G mreže i jaku ponudu 5G mobitela u hrvatskim trgovinama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava