PODACI HAKOM-a

U razgovorima mobitelom Hrvati provedu 227 minuta mjesečno, a pošalju tek 24 SMS poruke

Autor: Marina Šunjerga
event 14.10.2021.
Foto: Shutterstock

Telekomi generiraju veće prihode podatkovnim uslugama nego telefoniranjem. Tako su ukupni prihodi telekoma na uslugama telefoniranja u tri proljetna mjeseca 2021. godine iznosili 1,17 milijardi kuna pri čemu se većina tog iznosa odnosi na mobitele.

Prihodi od telefoniranja putem mobitela i prihodi od podatkovnog prometa približili su se, pa se od telefoniranja prikupilo 892 milijuna kuna dok se uslugama podatkovnog prometa prikupilo 818 milijuna kuna.

Hrvatski građani potrošili su gotovo tri milijarde minuta na razgovore, odnosno milijardu minuta svaki mjesec. S obzirom na to da tržište broji 4,4 milijuna korisnika usluga mobilne telefonije prosječan građanin Hrvatske provede 227 minuta mjesečno razgovarajući i taj broj minuta raste. S druge strane starih navika razgovora na fiksnim telefonima se odričemo pa taj segment usluga nosi samo 272,5 milijuna kuna prihoda telekomima. Skromno pada broj korisnika jer očito građani ipak zadržavaju linije koje imaju, ali ih prema podacima gotovo uopće ne koriste.
U tri mjeseca obavljeno je 386 milijuna minuta razgovora što je tek 12 posto u odnosu na trajanje razgovora na mobitelima. Za usporedbu, u istim kvartalu 2018. godine ostvareno je 423 milijuna minuta razgovora u fiksnoj telefoniji.

Snažno pada i slanje SMS poruka pa je tako u drugom tromjesečju poslano 322 milijuna poruka i tu je evidentiran godišnji pad od 12 posto. Prosječni korisnik mobitela je na proljeće poslao tek 24 poruke cijeli mjesec, dok je u drugom tromjesečju 2018. godine poslao 41 poruku svaki mjesec.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava