NOVA EU REGULATIVA

U Europskom parlamentu usvojeno izvješće o umjetnoj inteligenciji

Autor: Redakcija
event 28.03.2022.
Foto: Shutterstock

Čak 18 mjeseci u Europskom parlamentu raspravljalo se i dogovaralo o konačnom tekstu izvješća o umjetnoj inteligenciji. Nova regulativa očekuje se nakon plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu u travnju, na kojoj će se raspravljati i glasovati o dokumentu.

Izvješće je ključni dokument koji uspostavlja smjernice dugoročne europske politike u području središnje tehnologije digitalne transformacije. U njemu su obrađeni potencijali i moguće prepreke u korištenju umjetne inteligencije u posebno istaknutim područjima, poput zdravstvene djelatnosti, Zelenog sporazuma, geopolitičkih i sigurnosnih aspekata, konkurentnosti, očuvanja demokracije ili tržišta rada. Posljednjih godinu i pol održano je niz tematskih sjednica, brifinga, a sve u cilju ublažavanja administrativnih opterećenja za poduzetnike i omogućavanja većih ulaganja u sektor.

Europa kaska za globalnim tržištem u sektoru razvoja umjetne inteligencije, a definiranje regulative veliki je korak u ubrzavanju tempa razvoja. Hrvatska u ovom sektoru ima oko 200 tvrtki te rješenja koja su već globalno priznata – poput Photomatha, aplikacije koja je u jednom trenutku bila najpopularnija na Apple Storeu.

„Osim jasne dijagnoze da Europa kaska u digitalizaciji, ovo je i poticaj na konkretno djelovanje u okolnostima sve nemilosrdnije globalne tehnološke utrke i uzdrmane sigurnosne ravnoteže. Samo osam od dvjesto najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali bez sprječavanja gospodarskog rasta i usporavanja primjene najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća“, istaknuo je potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju Europskog parlamenta i hrvatski eurozastupnik, Karlo Ressler.

Izvješće ima za cilj predložiti sveobuhvatni pristup umjetnoj inteligenciji svim relevantnim europskim akterima, u prvom redu europskim institucijama i državama članicama. Također, ističe se i globalna odgovornost Europske unije za postavljanje međunarodnih standarda na ovom području, budući da je prva na svijetu pokrenula ove izrazito važne, ali kompleksne rasprave postavljanja pravila za nove tehnologije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava