Telefónica, Ericsson, Qualcomm pokreću komercijalni 5G od 26 GHz

Autor: Redakcija
event 21.02.2023.
Foto: Shutterstock

Tijekom Svjetskog kongresa mobilne industrije (MWC) u Barceloni, Telefónica, Ericsson i Qualcomm planiraju lansirati, kako kažu, prvu kopmercijalnu 5G mrežu u opsegu milimetarskog vala (mmWave).

Ova tehnološka prekretnica omogućit će partnerima kompatibilnih korisničkih uređaja pristup Telefónica 5G mmWave mreži koju pokreće Ericsson. Za vrijeme MWC-a (Mobile World Congress), Qualcomm Technologies izložit će čitav raspon globalnih 5G mmWave uređaja pogonjenih mobilnim platformama Snapdragona koje potiču napredak industrije.

Korištenje milimetarskog spektra optimalan je način za postizanje velikih brzina i velikog kapaciteta te za pružanje najboljeg 5G iskustva u napučenim područjima. Posebno je vrijedna pažnje uloga milimetarskog vala 5G-a u području fiksnog bežičnog pristupa, digitalizacije, industrije 4.0 i povezanih vozila, pružajući pokrivenost iznimno visokih performansi te omogućujući istraživanje potpuno novog raspona slučajeva uporabe.

Na temelju svog velikog mrežnog kapaciteta i povećanja performansi, ova implementacija 5G mmWavea omogućit će glatko 5G korisničko iskustvo posjetiteljima MWC-a u Dvorani 3 sajma u La Firi, omogućujući ultrabrzo mobilno povezivanje pri nižim latencijama koje će transformirati način na koji ostvaruju mobilnu vezu.

Telefónica je jedini pružatelj usluga u Španjolskoj koji raspolaže cijelim spektrom od 1 GHz, što će ju učiniti prvom tvrtkom koja će u budućnosti moći ponuditi brzine preuzimanja veće od 5 Gbps i brzine prijenosa od 1 Gbps. Ovaj masivni spektar omogućit će uporabu aplikacija koje zahtijevaju široku propusnost, kao što su multi-view kamere i sadržaj koji stvaraju korisnici na prepunim sportskim objektima poput nogometnih stadiona. Poboljšat će imerzijska iskustva kao što su VR i AR te pružiti industrijskim i proizvodnim poduzećima kritičnu komunikaciju koja im je potrebna da bi postale potpuno bežične i konkurentnije, usvajanjem tehnologija kao što su umjetna inteligencija i automatizacija u potpuno fleksibilnom okruženju.

Implementacija 5G milimetarskog vala pokrivat će Dvoranu 3 događaja MWC Barcelona koristeći široku propusnost spektra mmWave koji je osigurala Telefónica na nedavnoj španjolskoj dražbi spektra. Ericsson donosi svoj mmWave radio AIR 5322 i RAN procesor 6651 velikog kapaciteta kako bi omogućio 5G milimetarsku pokrivenost. Mrežnu opremu radijskog pristupa pokreće Ericssonov Silicon čipset, što omogućuje vodeće prednosti male težine i energetske učinkovitosti, kao i jedinstvene performanse te inovativne značajke.

Qualcomm Technologies na svome će štandu demonstrirati 5G mmWave uređaje koje pokreće Snapdragon, uključujući komercijalne premium pametne telefone, računala, opremu u prostorima korisnika (CPE), hotspotove i još mnogo toga. Povezivost milimetarskog pojasa omogućit će višestruke prednosti. Cilja se na područja s intenzivnim prometom poput kritičnih točaka u zatvorenim i otvorenim prostorima, poboljšanje postojećih gradskih makro lokacija, zgušnjavanje urbanih i prigradskih ulica ili korištenje stupova na većim lokacijama radi širenja pokrivenosti usluga fiksnog bežičnog pristupa (FWA) kao dopune postavljanju optičkih vlakana u teškim područjima.

Ponosni smo što nastavljamo suradnju s industrijskim partnerima kao što su Telefónica i Ericsson kako bismo pomaknuli granice povezivosti i ojačali korisnička iskustva. Mogućnost demonstriranja prve komercijalne implementacije komercijalnih 5G mmWave usluga na MWC-u 2023. u Barceloni primjer je još jedne značajne prekretnice za 5G mmWave u Europi.

Dino Flore, potpredsjednik Tehnologije u Qualcomm Europe
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava