AKADEMSKA SURADNJA

Sveučilište u Mostaru s Izraelcima razvija studije cyber sigurnosti i umjetne inteligencije

Autor: Redakcija
event 09.03.2022.
Foto: PR

Mostarsko sveučilište potpisalo je sporazume o strateškom partnerstvu s dva izraelska fakulteta, a riječ je o definiranju suradnje na razvoju programa i studija umjetne inteligencije i informacijskih tehnologija, te digitalnoj transformaciji društva.

Naglasak Sveučilišta u Mostaru, kojeg vodi rektor Zoran Tomić, je na doktorskim studijima cyber sigurnosti i digitalizaciji društva.

„Želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije”, pojasnili su na sveučilištu, a Tomić je pak istaknuo da njegovo sveučilište želi preuzeti lidersku poziciju u digitalnoj tranziciji društva. Dodao je da Sveučilište u Mostaru ima potencijal razviti se u međunarodno središte digitalne transformacije.
Na razvoju tih programa surađivat će s Azrieli College of Engineering Jerusalem i Holon Institute of Technology iz Tel Aviva. Uoči definiranja strateške suradnje stručnjaci iz Mostara posjetili su Azrieli College of Engineering i njihov startup akcelerator, te Holon Institute of Technology (HIT).

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Tomislav Volarić najavio je da će s izraelskim institutom pokrenuti startup program temeljen na razvoju umjetne inteligencije pa naglasio da je Izrael startup nacija i kao takva najbolji partner od kojeg se može učiti.

Izrael zaista jest startup nacija i po statistici jer ima najviše osnovanih startupova po glavi stanovnika u svijetu. Tako je na području države, u kojoj živi oko devet milijuna stanovnika u posljednjih deset godina osnovano dvije tisuće startupova uz već postojećih 3000 startupova i tehnoloških tvrtki. U Izraelu radi i 30 brzo rastućih tvrtki te 50 velikih tehnoloških kompanija.

Uspjeh Izraela leži u kontinuiranom ulaganju u znanje, okrenutost nacije obrazovanju, sklonost prema uvozu kvalitetne radne snage, ali i vrlo povoljnom poreznom tretmanu plasmana u istraživanje i razvoj i inovativne projekte. Lider u umjetnoj inteligenciji u svijetu je Kina, ali je Izrael, iako neusporedivo manja zemlja, vrlo visoko na ljestvici zemalja s najpotentnijim sektorom umjetne inteligencije. Izrael se početkom prošle godine, kao dvadeseta članica, priključio Globalnom partnerstvu za umjetnu inteligenciju, organizaciji koju predvode Kanada i Francuska.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava