PREDNOSTI I MANE

Surfanje na 5G valovima: Treba li vam u 2022. novi pametni telefon?

Autor: Redakcija
event 17.08.2022.
Foto: Shutterstock

Planirate li kupiti neki od najboljih 5G telefona ove godine, imajte na umu da se tržište mobilnih uređaja uvelike promijenilo s dolaskom mobilne mreže pete generacije. Donosimo pitanja koja si morate postaviti ako razmišljate o novoj investiciji.

Ovih su dana 5G telefoni sveprisutni; gotovo svaki novi uređaj, bilo da gledate najbolje ili najjeftinije modele, radi na najnovijoj generaciji mreža.

Vjerojatno ste primijetili nastavak ‘5G’ u mnogim nazivima telefona, reklamiranih od strane raznih mobilnih kompanija uz neodređene opise kao što je mmWave.

No bez obzira na svu marketinšku pompu, vjerojatno si postavljate jedno vrlo jednostavno pitanje: „Trebam li kupiti 5G telefon?”. Evo kratkog vodiča da vam pomogne pri odluci.

Trebate li bržu vezu?

Ako imate dobru 5G pokrivenost, vidjet ćete da brzine veze daleko nadmašuju one 4G-a (pa čak i WiFi-ja) ako ste na pravom mjestu i mreža nije previše opterećena.

To je iznimno korisno ako vam je hitno potrebna brza veza – primjerice, ako trebate preuzeti velike datoteke ili prenijeti informacije bez dugog čekanja. Na taj način biste mogli brzo preuzeti film s Netflixa prije nego što uskočite u vlak; ili jednostavno prebaciti galeriju fotografija na cloud kako biste oslobodili potreban prostor na telefonu.

Trebate li pouzdaniju vezu?

Osim brzine, još jedna ključna značajka 5G mreže jest da je pouzdanija od 4G-a, što znači da možete održavati konzistentnu brzinu veze bez poteškoća ili iznenadnog prekida (barem u teoriji).

Ne samo da ovo funkcionira sa svim radnjama za koje vam je potrebna brza veza, poput učitavanja datoteka, nego je korisno i za sve one važne (npr. poslovne) zadatke koji zahtijevaju postojanu i kontinuiranu vezu.

Sjajan primjer su i online igre. Dobra 5G veza omogućit će vam igranje online igrica s više igrača bez prekida ili zaostajanja (tzv. lag). Još jedan koristan element je streaming, čak i pri visokim razlučivostima, tako da možete gledati videozapise dok ste u pokretu, sve dok ste unutar 5G područja.

Trebate li uopće novi telefon?

Ovdje se ne radi toliko o prednostima 5G, koliko o njegovoj neizbježnosti.

Gotovo svi novi telefoni u 2022. su 5G, u svim sektorima mobilnog tržišta. Sklopivi ili ne, skupi ili jeftini, fokusirani na kvalitetu kamere ili igre – većina novih mobitela ima 5G.

Dakle, ako želite kupiti novi telefon, gotovo sigurno ćete odabrati 5G, bili vi toga svjesni ili ne.

Postoji nekoliko odabranih iznimaka, kao što su jeftiniji brandovi Pocophone i Realme, koji još uvijek povremeno izdaju 4G telefon, ali to je zbog njihove međunarodne privlačnosti, u regijama koje još nemaju 5G pokrivenost. Međutim, osim ako vam se baš ne dopadne neki 4G uređaj, najvjerojatnije ćete birati iz goleme ponude 5G telefona.

Nemojte kupiti 5G telefon ako…

Trebate vrhunsko trajanje baterije

Jedna neugodna nuspojava 5G-a je da su veze „gladnije” energije od 4G-a. Drugim riječima, 5G telefon će brže trošiti bateriju od svog 4G ekvivalenta.

Ponekad to nije problem; ako telefon ima ogromnu bateriju, dodatno pražnjenje zbog 5G-a svejedno će vam omogućiti barem jedan dobar dan uporabe.

Međutim, sve više vidimo pametne telefone višeg i srednjeg cjenovnog ranga sa slabim vijekom trajanja baterije, a iako 5G nije jedini razlog, definitivno je čimbenik koji tomu doprinosi. Ako želite dugotrajni telefon, razmislite o kupnji kojeg od rijetkih 4G mobitela na tržištu – ili starijeg uređaja.

Ne mislite da će vam trebati prednosti

Iako su brze i pouzdane internetske veze korisne, nekim ljudima te pogodnosti jednostavno nisu potrebne.

Ako svoj telefon koristite samo za pozive i poruke, i možda za povremenu Candy Crush partiju ili skrolanje društvenim mediima, te stvari možete raditi sasvim dobro i na 4G ili WiFi mreži.

Ne uklapa vam se u budžet

Makar ova točka s vremenom postaje sve manje relevantna, ipak je nešto što treba imati na umu.

Kada je 5G prvi put pokrenut, pretplate su bile nevjerojatno skupe. Plaćali biste više po GB nego da ste na 4G mreži, a često biste morali kupovati i skuplje pakete.

Više to nije slučaj, ali vjerojatno ćete svejedno morati kupiti veće pakete, s obzirom na to koliko brzo 5G telefoni mogu „pržiti” podatke.

Da zaključimo…

Iako je 5G sada mnogo svakodnevnija pojava nego što je bio u trenutku lansiranja, još uvijek nije u potpunosti opravdao svoje postojanje.

Trenutačno je iznimno koristan za napredne korisnike. Ako svoj telefon koristite za posao, posebno ako trebate rukovati velikim datotekama za download ili upload, dobro će vam doći dodatne brzine i pouzdanost 5G-a. Isto vrijedi, iako u manjoj mjeri, za ljude koji preferiraju zabavne sadržaje na mobilnom uređaju.

Međutim, ako se ne uklapate u tu skupinu, prava „privlačnost” 5G mreže je ta što, ako želite kupiti dobar telefon, u osnovi morate uzeti 5G.

Imajući to na umu, vjerojatno se ne isplati kupovati potpuno novi 5G telefon ako vaš sadašnji radi sasvim dobro. Možda odaberite jedan kada telefon koji trenutno koristite dođe do prirodnog kraja svog životnog vijeka; ali ne morate žuriti s nabavom 5G-a prije toga.

Usto, 5G telefoni često su značajno skuplji. Prosječna cijena najpovoljnijih telefona porasla je tijekom posljednjih nekoliko godina, a mnogi brendovi nadoknađuju ovo povećanje (djelomično uslijed nestašice silicija) uređajima koji nisu toliko impresivni koliko bi mogli biti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava