ANDROID 14

Što donosi novo ažuriranje Androida?

Autor: Redakcija
event 13.04.2023.
Foto: Shutterstock

Nova navigacija sustavom gestama i značajke dijeljenja uvode se u prvoj beta verziji Androida 14 dostupnoj ranim korisnicima.

Prva beta verzija Googleovog operativnog sustava Android 14 službeno je dostupna za preuzimanje, uključujući nove značajke usmjerene na navigaciju sustavom, privatnost, performanse i prilagodbu korisniku.

Navigacija gestama je ažurirana kako bi uključila uočljiviju strelicu unatrag s temom Material You koja se prilagođava kako bi nadopunila temu ili pozadinu uređaja. Osim što je nedvojbeno estetski ugodnija, ažurirana strelica unatrag osmišljena je kako bi pomogla korisnicima da bolje razumiju iskustvo prediktivne geste unatrag Androida 14, koja sada daje pretpregled zaslona kojim se korisnici kreću unutar aplikacija.

Android 14 također predstavlja novi list za dijeljenje sustava (eng. system share sheet) – stranicu koja se otvara kada odaberete dijeljenje sadržaja. To developerima omogućuje dodavanje prilagođenih radnji specifičnih za aplikaciju na vrh izbornika za dijeljenje. Google ovo opisuje kao „superiorno” iskustvo u usporedbi s postojećim Android share sheetovima u kojima su ciljevi dijeljenja (aplikacije s kojom dijelite sadržaj) uvijek poredani po abecedi. Novi list za dijeljenje također koristi više signala aplikacije kako bi odredio gdje bi izravni ciljevi dijeljenja koji se pojavljuju pri vrhu stranice trebali rangirati (iako nije jasno koji su to točno signali).

Dodatna ažuriranja u prvoj beta verziji Androida 14 uključuju nove grafičke značajke kao što su efekti preoblikovanja i poboljšane jezične postavke koje automatski konfiguriraju aplikacije da podržavaju jezične postavke na bazi svake aplikacije. Privatnost je također pojačana dopuštanjem aplikacijama da ograniče vidljivost osjetljivih podataka uslugama pristupa koje navodno pomažu korisnicima s invaliditetom. Te tvrdnje tek treba potvrditi Google Play Protect. Google sugerira da se nova zaštita privatnosti može koristiti za sprječavanje radnji poput slučajnog prebacivanja novca ili check-outa u aplikaciji za kupnju.

Ako želite isprobati Android 14 prije njegovog potpunog puštanja u javnost, možete pronaći više informacija i upute o tome kako preuzeti beta verziju na stranici za developere. Ako ste pak već u Android QPR beta programu, onda ne morate učiniti ništa; prva beta verzija Androida 14 doći će automatski.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava