REZIME ZA 2022.

Stanje 5G-a u svijetu prema Ookla Speedtestu

Autor: Redakcija
event 23.12.2022.
Foto: Shutterstock

Prema najnovijim podacima tvrtke Ookla, svjetskom lideru u testiranju i analizi Interneta, 5G brzine su se stabilizirale diljem svijeta.

Zemlje diljem svijeta uživaju u petoj generaciji mobilne povezivosti od kraja 2019. Međutim, iako je 2023. na pomolu, kao i novi trendovi koji će oblikovati 5G za budućnost, potrošači u mnogim zemljama još uvijek čekaju iskusiti sve prednosti 5G mreže.

Tako tvrdi svjetski poznata tvrtka za testiranje i analizu interneta Ookla u najnovijem izvješću na temelju podataka korisnika diljem svijeta na svojoj platformi Speedtest.

„Ispitali smo podatke Speedtest Intelligencea prema rezultatima Speedtest Q3 2022. da bismo vidjeli kako su se performanse 5G-a promijenile od prošle godine, gdje su brzine preuzimanja najveće na državnoj razini i kako satelitske tehnologije nude dodatne opcije za povezivanje. Također, analizirali smo zemlje koje još nemaju 5G kako bismo shvatili gdje potrošači vide poboljšanja u 4G LTE pristupu“, priopćila je Ookla.

U svom izvješću za 2021. na istu temu, Ookla je opisala kako je širenje 5G pristupa dovelo do pada ukupne brzine na globalnoj razini.

Ovogodišnji podaci pokazali su stabilizaciju ukupnih brzina, čak i kada se 5G usluga proširila na više regija, sa srednjom globalnom brzinom 5G preuzimanja (downloada) od 168,27 Mbps u trećem kvartalu 2022. u usporedbi sa 166,13 Mbps u trećem kvartalu 2021.

Prosječna brzina učitavanja (uploada) preko 5G mreže blago se usporila na 18,71 Mbps (s 21,08 Mbps) tijekom istog razdoblja.

Prema Ooklinoj 5G karti, bilo je 127.509 implementacija u 128 zemalja do 30. studenog 2022., u odnosu na 85.602 u 112 zemalja godinu prije.

Zemlje s najbržim 5G internetskim brzinama

Prema analitici tvrtke Ookla, Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati države su s najvećim 5G brzinama za ovu godinu.

Foto: Ookla Insights, prosinac 2022.

U te dvije države izmjerena je najveća srednja brzina preuzimanja najnovije generacije od 516,15 Mbps odnosno 511,70 Mbps tijekom trećeg kvartala 2022.

Koreja i UAE predvode listu top 10 na kojoj su Bugarska, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, Kuvajt, Novi Zeland, Bahrein i Brazil. Pritom su Bugarska, Singapur, Bahrein i Brazil novi članovi, dok su Norveška, Švedska, Kina i Tajvan ispali iz prvih deset.

Izazovi za 5G tehnologiju

Ookla kaže da je jedan od glavnih izazova koji utječu na širenje tehnologije širom svijeta i dalje njezina dostupnost:

„Vidimo veliki nesrazmjer u dostupnosti 5G-a među tržištima širom svijeta, s primjerice SAD-om koji je zabilježio 54,3 posto u trećem tromjesečju 2022., daleko ispred tržišta kao što su Švedska i UAE, s 8,6 odnosno 8,3 posto.“

Njihova metrika „5G dostupnosti” mjeri udio korisnika Speedtesta koji imaju uređaje koji podržavaju 5G.

Foto: Ookla Insights, prosinac 2022.

Speedtest Intelligence ukazuje na izazove usvajanja 5G-a na nekim tržištima, s padom 5G dostupnosti u Bugarskoj, Južnoj Koreji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Emiratima. Na popisu se ne nalazi nijedna afrička država.

„Kako sve više korisnika kupuje uređaje koji podržavaju 5G, operatori moraju uravnotežiti svoje modele cijena kako bi osigurali da korisnici imaju dovoljno poticaja za kupnju 5G tarife“, dodaje Ookla.

Speedtest Intelligence istaknuo je i 29 zemalja u svijetu u kojima je više od 20 posto uzoraka bilo iz 2G i 3G veza tijekom trećeg kvartala 2022. To su uglavnom zemlje u razvoju. Naime, mnoge se afričke ili azijske nacije i dalje oslanjaju na starije mreže s obzirom na to da je implementacija 5G infrastrukture za neke još uvijek nedostižna.

Zemlje koje se još uvijek uvelike oslanjaju na 2G i 3G mreže

Ookla kaže da su mnoge zemlje smanjile svoje oslanjanje na 2G i 3G tehnologiju u prošloj godini i uspjele napustiti spomenuti popis.

Iako su države poput Srednjoafričke Republike, Bjelorusije, Zelenortske Republike, Gvineje, Gvajane, Madagaskara, Palestine, Ruande, Južnog Sudana, Tadžikistana, Toga i Turkmenistana još uvijek na ovom popisu, Ookla napominje da su poboljšali postotak svojih uzoraka na ovim zastarjelim tehnologijama u odnosu na prošlu godinu za najmanje 10 bodova. Čak se i Ukrajina počela udaljavati od starijih oblika mobilnog povezivanja, unatoč ruskoj invaziji.

“Drago nam je vidjeti da se razine performansi normaliziraju kako se 5G širi na sve više i više zemalja i pristup se poboljšava te smo optimistični da će 2023. donijeti daljnja poboljšanja”, zaključuju stručnjaci za ispitivanje brzine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava