VAŠ VLASTITI AI VODIČ

Spotify uvodi DJ-a baziranog na umjetnoj inteligenciji

Autor: Redakcija
event 23.02.2023.
Foto: Shutterstock

Tvrtkina nova značajka „AI DJ u vašem džepu” koristi sintetizirani glas za pružanje personaliziranog iskustva slušanja.

Najnovija značajka Spotifyja je DJ pokretan umjetnom inteligencijom koji priprema i pobliže komentira personalizirani popis za reprodukciju koji se konstantno mijenja. Spotify ga opisuje kao džepnog AI DJ-a koji „poznaje vas i vaš glazbeni ukus toliko dobro da može odabrati što će vam pustiti.”

Prema teaseru povodom lansiranja te isječcima koji se dijele na društvenim mrežama, izgleda da značajka prilično točno oponaša voditelja radijske postaje, ubacujući male zanimljivosti i komentare o izvođaču, albumu ili pjesmi dok slušate.

Popis za reprodukciju je beskrajan, a korisnici mogu mijenjati žanrove ili izvođače pritiskom na gumb ‘DJ’ na ekranu. Algoritam bi trebao poboljšati glazbene preporuke – skeniranjem novih izdanja kako bi mogao predložiti nove izvođače koji bi vam se mogli svidjeti ili vraćati na pjesme u kojima ste prije uživali.

Umjetni glas DJ-a pokreće glasovna tehnologija Sonantic AI-ja, startupa koji je Spotify kupio prošle godine. Iz tvrke navode da su riječi koje DJ izgovara povučene iz mješavine izvora; uključujući skup “glazbenih stručnjaka, kulturoloških stručnjaka, kustosa [i] scenarista” i generativnu tehnologiju umjetne inteligencije koju pruža OpenAI.

Kvaliteta umjetnog glasa svakako se čini impresivnom. Trenutačno je dostupan samo jedan glasovni model, temeljen na glasu Xaviera „X” Jernigana, koji je bio jedan od direktora u Spotifyju prije nego što je preuzeo ulogu voditelja nekadašnjeg popularnog jutarnjog podcasta The Get Up. Međutim, Spotify tvrdi da je ovo tek „prvi model za DJ-a”, što sugerira da će u budućnosti biti više virtualnih domaćina za odabir. Korisnici bi mogli birati ne samo između različitih glasova, već i različite stilove „vođenja” – od vedrog do opuštenog i sl.

Beta verzija AI DJ-a izlazi danas, iako je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku za pretplatnike Spotify Premiuma u SAD-u i Kanadi.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava