INFRASTRUKTURA

Španjolska na koncesijama za 5G prikupila milijardu eura

Autor: Redakcija
event 27.07.2021.
Foto: Shutterstock

Španjolska je konačno provela dražbe za 5G mrežu i kroz dodjelu spektra od 700 MHz prikupila nešto više od milijardu eura.

Iako je riječ o velikom novcu dražba je ipak ocijenjena kao podbačaj jer se najavljivalo da bi dražba mogla polučiti prihodima države od čak milijardu eura. Podsjetimo, u Hrvatskoj bi dražba za tri spektra trebala završiti krajem kolovoza, a regulator HAKOM očekuje da će natjecatelji koncesije platiti oko 300 milijuna kuna.

Španjolska je trebala dražbu održati početkom 2020. godine pa je poput veći europskih zemalja odgodila zbog pandemije koronavirusa,a potom je nastao spor oko cijene i uvjeta u vezi s licencama za spektar. Najbolje ponude na dražbi dali su Vodafone, Orange i Telefonica koji su time stekli blokove od 2x10MHz spektra od 700MHz. Vodafone i Orange platit će 350 milijuna eura, dok će Telefonica ponuditi 310 milijuna eura zbog bržih obveza uvođenja. Četvrti mobilni operater po tržišnom udjelu, Másmóvil, isključio se iz postupka početkom ovog mjeseca.

Sve će licence vrijediti 20 godina i produljivat će se na daljnje 20-godišnje razdoblje. Operateri su dužni aktivirati 5G usluge na 450 mjesta s populacijom većom od 50.000 do kraja lipnja 2025. godine, kao i pokrivati najveće zračne luke, željezničke stanice i autoceste u zemlji.

Ovo je bila druga prodaja spektra prikladnog za 5G u Španjolskoj, nakon dražbe koja je pokrivala opsege od 3,6 GHz do 3,8 GHz u 2018. Treća i posljednja aukcija 5G spektra, ovog puta u opsegu 26 GHz, bit će održana prije kraja godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava