SAMO U JAPANU

Sony se okreće prema metaverzumu uz digitalizaciju pokreta

Autor: Redakcija
event 30.11.2022.
Foto: Shutterstock

Sony će se službeno okušati u metaverzumu s novim uređajima za snimanje pokreta (eng. motion capture) poznatim pod imenom Mocopi. Stvorite i kontrolirajte vlastiti anime avatar pomoću najsuvremenije tehnologije!

Sastavljen od šest senzora označenih bojama, sustav Mocopi se stavlja na ključne dijelove tijela (glavu, kukove, zapešća i gležnjeve) pomoću „čičak” traka ili kopči kako bi uhvatio kretanje putem namjenske aplikacije za pametni telefon. Uz ovu tehnologiju korisnici mogu kontrolirati avatar u anime stilu u stvarnom vremenu kako bi stvarali videozapise ili se družili s ljudima u kompatibilnim uslugama metaverzuma kao što je VRChat. Sličan je velikom sustavu za snimanje pokreta u holivudskom stilu, samo bez specijalizirane opreme i osoblja. Sony je priopćio da se nada da će Mocopi pomoći kreatorima sadržaja „koji su uključeni u produkciju filmova i animacija” i olakšati razvoj u ključnim područjima kao što su platforme za fitness.

Prema objavljenom preglednom videu, Mocopi je zapravo prilično precizan. Avatar pomno prati pokrete osobe – od trčanja, plesanja, pa čak i usne sinkronizacije. Nakon što učinite nešto od toga, korisnici mogu vidjeti video avatara u pokretu na mobilnoj aplikaciji.

Značajke

Sami senzori imaju promjer od 32 mm i teški su 8 grama. Napajaju se baterijama i dolaze s kućištem za punjenje, tako da korisnici ne moraju brinuti da će se zapetljati u kablove. Prema stranici proizvoda Mocopi, svaki senzor ima trajanje baterije do 10 sati, ovisno o tome koliko često ga koristite. Dodijeljen im je stupanj zaštite IP65, što znači da su potpuno zaštićeni od prašine i mogu podnijeti prskanje vodom.

Postavljanje se također čini prilično jednostavnim. Svaki „pak” se povezuje s pametnim telefonima putem Bluetooth LE, ali mora ostati nepomičan tijekom procesa uparivanja kako bi se mogli pravilno povezati. Nakon toga kalibrirate senzore da se avatar ispravno sinkronizira.

Video snimke će biti spremljene kao MP4 datoteke u rezoluciji od 1080 piksela (1920×1080) i frekvenciji okvira od 30fps (sličica po sekundi). Podaci o kretanju snimaju se zasebno i mogu se prenijeti na računalo za daljnju animaciju. Ako vam se ne sviđa anime stil avatara, imate mogućnost učitati svoj vlastiti.

Sony će 15. prosinca osigurati komplet za razvoj softvera (SDK) Mocopi, omogućujući kreativnim korisnicima stvaranje prilagođenih sredstava. Podaci o kretanju također se mogu uređivati ​​na odabranom softveru za 3D razvoj kao što je Unity pokretač igara i MotionBuilder. Potpuni popis podržanih softvera također će biti objavljen 15. prosinca.

Mocopi će biti ekskluzivan za Japan, gdje će biti lansiran krajem siječnja 2023. za 49.500 jena (oko 356 američkih dolara) uz službenu aplikaciju. Prednarudžbe počinju sredinom prosinca. Nije poznato hoće li Mocopi doživjeti međunarodno izdanje, ali s obzirom da je aplikacija u potpunosti na engleskom jeziku, to je svakako moguće. Osim toga, Sony je poznat po izvozu svoje tehnologije zainteresiranim kupcima u inozemstvu.

Budućnost VR-a

Iako se Mocopi čini prilično kul, još je prerano reći može li uvjeriti ljude da se pridruže metaverzumu ili ne. Za oklijevanje je djelomično kriva visoka prepreka za ulazak na tržište, bilo da se radi o skupim headsetovima, nedostatku ubojite aplikacije ili, u Sonyjevom slučaju, ograničenoj podršci za pametne telefone. Prema stranici proizvoda Mocopi, korisnici Androida moraju posjedovati jedan od šest Sony Xperia modela poput 5 IV da bi koristili aplikaciju. S druge strane, izbor za iOS uređaje puno je veći, od iPhonea 12 do iPhonea 14 Pro Max. Ipak, stavljanje tehnologije virtualne stvarnosti u ruke korisnika može biti poticaj koji metaverzum treba da se probije u mainstream.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava