BUDUĆNOST U RCS-u

SMS i dalje donosi milijarde, a 2025. uprihodit će 61 milijardu dolara prihoda telekomima

Autor: Redakcija
event 07.09.2021.
Foto: Shutterstock

Kad ste posljednji put napisali SMS i MMS poruku? Popularizacijom aplikacija za dopisivanje stvara se dojam da rijetko koji građanin koristi stari dobri SMS, međutim podaci s tržišta govore suprotno. Iako je istina da prihodi od SMS-a padaju još uvijek su relativno visoki i donose profit telekomima.

Globalni prihodi od SMS lani su iznosili čak 66 milijardi dolara, a u iduće četiri past će na 61 milijardu dolara. Ipak kada se pribroje i RCS i MMS načini slanja poruka prihodi će porasti blago i to s postojećih 87 milijardi na 88 milijardi dolara do 2025.godine.

Pokazalo je to istraživanje o globalnim trendovima kuće Juniper Research koje potvrđuje da operateri moraju ubrzati ulaganja u druge tehnologije kako bi nadomjestili gubitke koji slijede zahvaljujući padu popularnosti, slanja i samim time zarade SMS poruka. Snaga SMS-a zasad leži u činjenici da sva istraživanja pokazuju da 98 posto SMS poruka dođe do destinacije, odnosno da gotovo svi provjeravaju svoje poruke i čitaju ih. To je naročito važno za poslovnu komunikaciju i obraćanje postojećim i potencijalnim potrošačima pa sve više kompanija sa svojim klijentima komunicira tim putem.

Budućnost SMS-a tvrde analitičari leži u RCS-u, točnije Rich Communication Services, koji će zamijeniti aktualni SMS. Zanimljivost novije tehnologije jest u tome što osoba koja nema RCS mogućnosti dobiva poruku koju šalje osoba koja ima RCS, primit će je u SMS obliku.

Također, RCS objedinjuje poruke u jedno pa se na jednostavan način iz jedne aplikacije može odgovarati na sve poruke. Naravno, tako nešto postoji kroz zasebne aplikacije, ali u ovom slučaju bi operateri bili ti koji ih podržavaju, što daje dodatnu snagu budućem standardu, koji se posebno ističe i po sigurnosti izvedenu kroz ovjeru pošiljatelja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava