PAMETNI SATOVI

Samsung ozbiljno prijeti Appleu novim pametnim satom

Autor: Redakcija
event 29.11.2021.
Foto: Shutterstock

Samsung, vodeći na tržištu mobilnih telefona, ozbiljno je pomrsio račune najvećem takmaca u segmentu pametnih satova. Apple i dalje prodaje najviše pametnih satova u svijetu, pokazali su podaci o prodaji iz trećeg tromjesečja godine, ali se njegov udio smanjuje dok Samsungov raste.

Tako je Apple držao udio od 22 posto globalnog tržišta čime je u godinu dana izgubio čak šest postotnih poena. Analitičari napominju da razlog padu može biti i u kašnjenju Apple Watcha Serie 7 te da bi sada kad je lansirao najnoviji model Apple mogao vratiti svoj udio.

Samsung je snažno ušao na tržište koje mu se u ovoj godini jednostavno otvorilo. Naime, lani je najveći Appleov takmac bio Huawei, ali iz znanih razloga među kojima su sankcije i optužbe za špijunažu Huawei je i iz ovog segmenta gotovo izbrisan. Zato Samsung drži 14 posto udjela na tržištu. U godinu dana je prisustvo pojačao za četiri postotna poena, što za samu kompaniju znači rast od 40 posto u samom udjelu. Naročito je popularan model Galaxy Watch 4 zahvaljujući kojem je Samsung ostvario najveći broj kvartalnih isporuka.

Huawei s druge strane nestaje sa scene pa se udio njegovih pametnih satova s prošlogodišnjih 14 posto udjela u prodaji na razini trećeg kvartala sveo na svega 5 posto, što je dovoljno tek za peto mjesto najpopularnijih brendova.

Danas treće mjesto drži Amazfit koji, ponajviše zahvaljujući popularnosti na europskom tržištu, sada zauzima šest posto globalnog tržišta (prošle godine taj je udio iznosio 5 posto). Ispred Huaweija na četvrtom mjestu smjestio se Imoo, a šesto mjesto pripada Garminu.

Pametni satovi svoje su mjesto na tržištu osvojili značajkama poput praćenja tjelesnih funkcija, a njihovu popularnost povećava sve veći broj funkcija koji nude korisniku pa je pokazivanje vremena što je nekoć bila osnovna funkcija satova danas efemerna. Danas pametni satovi imaju bioelektričnu impedanciju odnosno metodu mjerenja tjelesnog sastava – tjelesne masnoće, mišićne mase, vode u tijelu, ali i mnogih drugih opcija pa primjerice Galaxy Watch 4 mjeri i EKG i krvni tlak u stvarnom vremenu.

Sve su popularnije funkcije vezane uz san, pa tako svi pametni satovi prate kvalitetu odmora i sna. Usto, pomažu i u detektiranju apneje jer sat prepoznaje tipove hrkanja i prati razinu kisika tijekom spavanja.

Uz praćenje zdravlja, pametni satovi imaju i većinu funkcija samih telefona; moguće je prikazivati Google Karte i koristiti ih za navigaciju, a uskoro stiže i podrška za Google Play beskontaktno plaćanje, tako da će satovi imati i mobitel i novčanik.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava